Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, () - ZONGULDAK'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocaklarında çalışan maden işçileri, hükümetin özelleştirme politikaları ve taşeron uygulamalarını basın açıklamasıyla protesto etti.
Termik santrallerin ve bu santrallere kömür veren sahaların özelleştirilmesi girişimleri, Soma faciası sonrası yaşanan gelişmeler ve TBMM'ye gönderilen Torba Yasa Tasarısı'nın değerlendirildiği Türk-İş Başkanlar Kurulu toplantısında alınan eylem kararlarının ilk ayağı Zonguldak'ta gerçekleştirildi. Türk-İş'e bağlı Genel Maden İşçileri Sendikası'nın (GMİS) örgütlü olduğu TTK'ya ait Üzülmez, Kozlu, Karadon, Armutçuk ve Amasra Müessese Müdürlükleri'nde maden işçileri sabah ocak girişlerinde basın açıklamasıyla hükümeti uyardı. Üzülmez Müessese Müdürlüğü maden ocağı önünde basın açıklamasını GMİS Üzülmez Şube Başkanı Ergin Cin okudu.
Cin, gece vardiyasından çıkan işçilerle gündüz vardiyasına girecek işçilerin toplandığı ocak önünde, Türk-İş Başkanlar Kurulu toplantısında hükümetin özelleştirme ve taşeron uygulamalarına karşı bir dizi eylem kararları alındığını hatırlatarak şöyle konuştu:
"Buradan hükümeti uyarıyoruz. Özelleştirmelerin derhal durdurulmasını istiyoruz. Soma faciasına sebep olanların cezalandırılmasını istiyoruz. Başta yeraltı maden işletmeciliği olmak üzere tüm sektörlerde taşeron uygulamalarına son verilmesini istiyoruz. Bu uyarılarımızın dikkate alınması için çarşamba günü 81 ildeki AK Parti il başkanlıklarına yürüyüş yapılacak, kitlesel basın toplantılarının ardından oturma eyemleri gerçekleştireceğiz. Hükümet bu politikalarda ısrar ederse Türk-İş Başkanlar Kurulu yeniden toplanarak yeni eylem kararları alacak."
Günde 6 saat çalışma ve emeklilik yaşının 55'ten 50'ye indirilmesi tekliflerinin kabul edildiğini hatırlatan Cin, "Ancak bizim talebimiz olan yeraltında taşeron uygulamasına son verilmesi ve aynı işyerinde aynı işi yapan işçilere eşit ücret verilmesi teklifimiz kabul edilmedi. Üst komisyonda taleplerimizin dikkate alınması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gerektiğinde topluca sesimizi yükselteceğiz. Hepimiz mücadeleye hazır olalım" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI