ZONGULDAK'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) çalışan maden işçileri, 2013 yılı ikramiyelerinin 1.5 maaş tutarındaki bölümünü alamadıkları gerekçesiyle TTK Genel Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Barikatı aşıp binaya girmek isteyen işçiler ile polis ve güvenlik görevlileri arasında arbede yaşandı. İşçilerin içeriye girişi güçlükle önlendi.
TTK'nın Karadon, Kozlu ve Üzülmez Müessese Müdürlükleri'nde yer altında çalışan maden işçileri, 24 ve 27 Aralık tarihlerinde ödenmesi gereken 1.5 maaş tutarındaki ikramiyelerini alamadıkları gerekçesiyle bu akşam iş çıkışı Yayla Mahallesi'ndeki TTK Genel Müdürlüğü binası önünde toplandı. Yaklaşık 300 madenci, Genel Müdür Burhan İnan ile görüşmek istedi. Güvenlik görevlileri, genel müdürlük bahçesi girişinde bariyerle önlem alarak işçilerin içeriye girmesine izin vermedi. Ancak işçiler bariyeri aşıp binaya doğru yürüdü. Bina girişindeki güvenlik görevlileri, polislerle birlikte işçileri durdurmaya çalıştı. Bu sırada işçilerle güvenlik görevlileri arasında arbede yaşandı. İşçiler ve görevlilerden bazıları merdivenlerden aşağıya yuvarlandı. Arbedenin daha da büyümesi, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) yöneticilerinin araya girmesiyle önlendi. GMİS yöneticileri ve polisin megafonla yaptığı uyarılar sonucu işçiler sakinleştirildi.
BAŞBAKAN İMZALAMADI, İKRAMİYELER GECİKTİ
Ancak işçiler sloganlarla tepkilerini sürdürdü. Bunun üzerine GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ile TTK Genel Müdürü Burhan İnan, binadan çıkarak işçilere açıklama yaptı. Eyüp Alabaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, yurt içi ve yurt dışı gezileri nedeniyle yeraltında çalışan işçileri ilgilendiren kamu ikramiyeleriyle ilgili evrakı imzalayamadığını, gecikmenin bu yüzden yaşandığını söyledi. Alabaş, şöyle konuştu:
"Evrak, 10 gündür Başbakanımızın imzasını bekliyor. Başbakan yurt dışına çıktı, yerine kimse imzalamadı, yurt içi gezilerine çıktı, yerine kimse imzalamadı. Bu gerekçeyle bugüne kadar kurumumuza hazineden para aktarılamadığı için ikrameyelerin verilmesi de gecikti. Sizler bugün sesinizi Başbakanlığa kadar duyurdunuz. Başbakan imzaladığı an ikramiyeler ödenecek."
'BU YAPTIĞINIZ HİÇ HOŞ DEĞİL'
TTK Genel Müdürü Burhan İnan da "Bugüne kadar TTK'da kaç kuruşunuz kaldı? Bu yaptığınız hiç hoş değil. Bu kurum zor durumda kalacak. Bugün imzalanacak, sizin alacaklarınız da ödenecek. Sesinizi duyurdunuz, eyleminizi yaptınız, daha fazla kırmadan, dökmeden bu işi bitirelim" diyerek işçilerin dağılmasını istedi. Ancak ikramiyeler ödeninceye kadar eylemi sürdüreceklerini söyleyen işçiler, bina önünde beklemeye devam etti.