İZMİR'in Dikili İlçesi’nde, lise öğrencisi 15 yaşındaki E.A.'ya 2012 yılında tecavüz ettiği ileri sürülen fırıncı 55 yaşındaki A.K. ve kendisine yardım ettiği iddia edilen eşi E.K. ile Din Kültürü Ahlak Bilgisi öğretmeni 52 yaşındaki R.K.’nin 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davaya devam edildi.
Bergama Ağır Cema Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci duruşmasına tutuksuz sanıklardan fırıncı A.K., eşi E.K ile diğer sanık öğretmen R.K. ile tarafların avukatları katıldı. Gizlilik kararı nedeniyle basına kapalı olarak yapılan duruşmada, E.A.’nın istismar sonucu ruh sağlığının bozulup bozulmadığını belirten raporun alınması için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na sevkine ve yaşadıklarını anlattığı rehber öğretmenin tanık olarak dinlenmesine karar verildiği belirtildi. Duruşma 21 Nisan 2014 tarihine ertelendi.
DURUŞMA İÇİN GELDİLER
Eğitim Sen, Dikili Kadın Platformu, Dikili Kadın Meclisi, çeşitli siyasi partilerin kadın kolları üyeleri, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Kadın Çalışma Grubu, KESK’e bağlı sendikalar ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan yaklaşık 200 kişi de duruşma için Bergama Adliyesi önüne geldi. Duruşma sonrası açıklama yapan İzmir Barosu avukatlarından Şenay Tavuz, Birgül Değirmen, Gülce Mutoğlu, mahkeme heyetinin, sanıkların tutuklanması yönündeki taleplerini reddettiğini dile getirdi.
“BİR GECE DAHİ GÖZALTINA ALINMADILAR”
Eğitim Sen 2 No’lu Şube Sekreteri Ebru Dinçel adliye önünde bir basın açıklaması yaptı. 15 yaşındaki E.A.’ya 2012 yılının Mart ayında Dikili’de önce babasının arkadaşı A.K. daha sonra ise yardım istemek için durumu anlattığı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni R.K. tarafından tecavüz edildiğini ileri süren Ebru Dinçel, “Olayın duyulmasının ardından E.A. babasıyla birlikte Dikili Cumhuriyet Savcılığı’na giderek şikayetçi oldu. A.K. ve R.K. ise ifadelerinde haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. Bu kişilerle ilgili herhangi bir gözaltı işlemi yapılmadı. Bir gece dahi gözaltına alınmadılar” dedi.
Geçen 15 Kasım’da Bergama Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk duruşmanın görüldüğünü hatırlatan Dinçel, E.A.’nın duruşma boyunca mahkeme salonunda tutulduğunu, sanıkların ifadelerini dinlemek zorunda bırakıldığını söyledi. Dinçel, “Savcının sanıklar hakkında tutuklama istemine rağmen tecavüzcüler serbest bırakıldı. Bizler endişeliyiz. Çünkü aralarında üst düzey devlet memurlarının, subayların bulunduğu 26 kişinin tecavüzüne uğrayan N.Ç’ye ’rızası vardır’ diyerek vicdanlarımızı yaralayan bir karara imza atıldığını unutmadık. Tecavüzcülere en ağır cezaları öngören yasal önlemleri almak yerine, ’tecavüz çocuklarını doğurun, devlet bakar’ diyen bir zihniyetle yönetiliyoruz yıllardır. Tüm devlet mekanizmalarına sinmiş erkek egemen zihniyet, adalet sisteminde de kendini verdiği kararlarla ifşa ediyor” diye konuştu. Eğitim Sen 2 Nolu Şube Sekreteri Ebru Dinçel, suçlanan öğretmenin Konya’da görevine devam ettiğini ve yine çocukların arasında dolaşacağını söyleyerek edişelerini dile getirdi. Kadın örgütleri olarak 21 Nisan'daki ikinci duruşmaya daha kalabalık ve çok daha güçlü olarak geleceklerini açıklayan Dinçel, “Burada olup çocuklarımızın düşlerini çalanların gerekli cezaları alması için mücadele edeceğiz. İlk duruşmada da söylemiştik tekrar söylüyorum; bu daha başlangıç, mücadeleye devam” diye konuştu.

CŞ (AÖ/AAA)(FOTOĞRAF