BAŞSAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Lice'de çıkan 1 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylarla ilgili soruşturma başlattı. Başsavcılık, yaptığı ilk değerlendirmede göstericilerden de güvenlik güçlerinden de ateş açıldığını belirterek, askeri zırhlı araçlarda bulunan kamera görüntülerini de incelemeye alacak.
HDP'DEN AÇIKLAMA
HDP Merkez Yürütme Kurulu, Lice'de yaşanan olaylarla ilgili yaptığı açıklamada, alandaki yurttaşların üzerine ateş açıldığını ifade ederek, bir kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti. Açıklamada, şöyle denildi:
"MHP lideri Devlet Bahçeli'nin kışkırtması ile büyüyen ve diyalog yoluyla çözülmesi gereken bir konunun askeri bir saldırı ile karşılık bulması, heykelin yerinden alınması, mezarların bir kısmının asker kurşunlarıyla tahrip edilmesi, asker ve sivil bürokrasinin, siyasi iktidarın çözümden ve müzakereden ne anladığını göstermiştir. Ağır silahlarla halkın bulunduğu alana ateş açan zihniyetin barıştan, hukuktan, demokrasiden anladığı sadece ve sadece kaba kuvvet ve şiddettir. Saldırı alanındaki binlerce boş kovan bu anlayışa işaret etmektedir. Çözüm ve barışla sonuçlanması gereken müzakerelerin en önemli yaklaşımlarından biri de karşılıklı anlayış ve değerlere saygıdır. Toplumsal barış, ancak halkların değerlerine saygı gösterilerek geliştirilebilir. Halka yönelik bu saldırıyı kınıyoruz. Halkın üzerine ateş açma emrini veren askeri yetkililer hakkında derhal soruşturma başlatılmalı ve bu kişiler açığa alınmalıdır. Heykel için bir günde yıkım kararı alan mahkemenin, bir kişinin katledildiği saldırıda aynı hızla soruşturma yapmasını bekliyoruz. Yargının tutumu barışa hizmet etmelidir.
Bu saldırının demokratikleşme, çözüm, barış ve müzakere söylemlerinin yoğunlaştığı bir dönemde gerçekleştirilmesi son derece manidardır. AKP iktidarı, asker ve sivil bürokratlar, halkın değerleriyle oynama hevesinden bir an önce vazgeçmelidir. Hükümet bu tür saldırgan tutumların oluşmasına zemin hazırlamamalı, müzakerelerin adil bir barış ve onurlu bir yaşamla sonuçlanması için gereken adımları hızla atmalıdır. Sağduyulu davranmak, var olan çatışmasızlık durumunun yara almaması için çaba ve hassasiyet göstermek temel yaklaşımımız olmalıdır."