DİYARBAKIR Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin 1993 yılında Lice İlçesi'nde öldürülmesine ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca zaman aşımına bir gün kala açılan dava, söz konusu PKK'nın Lice baskınına katıldığı gerekçesiyle ömür boyu hapis cezası alan ve 18 yıldır cezaevinde yatan 75 yaşındaki Mehmet Emin Özkan'ın avukatını harekete geçirdi.
Ailenin avukatı, olay ile ilgili dönemin Diyarbakır İl Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında 'Taammüden öldürme', 'Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik', 'Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 24 yıla kadar hapis cezası istenmesi ile ilgili dava açıldığını belirterek, Adana 6'nci Ağır Ceza Mahkemesine müvekili için tahliye ve yeniden yargılanma talebinde bulundu.  MAHKEME YENİDEN YARGILAMAYA KARAR VERDİ Adana 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, Özkan ailesinin avukatı olan İHD Genel Başkan Yardımcısı Serdar Çelebi'nin başvurusunu değerlendirerek, geçen 28 Şubat'ta ara karar verdi.
Kararda, Özkan'ın infazının durdurulması talebi reddedilirken, yeniden yargılanma talebi ise kabul edildi. Mahkeme ayrıca, yeni açılan davanın durumu ile ilgili davanın son olarak Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi tarafından verildiği İzmir Ağır Ceza Mahkemesine yazı yazılmasına karar verdi.  "TAHLİYE EDİLMESİ GEREKİR" Kararı değerlendiren Avukat Serdar Çelebi, mahkemenin verdiği yeniden yargılanma karanının olumlu olduğunu belirterek, "Zaten Bahtiyar Aydın ve Lice olayları ile ilgili dava açılınca müvekilinin tahliye edilmesi gerekiyordu. Kendisi 18 yıldır cezaevinde ve hasta durumu iyi değil. Biz 18 yıl sonra gelecek olan 'Pardon' bile görmesinden endişe ediyoruz. Müvekilimin tahliye edilmesi gerekir. Yeniden yargılanma ile önümüzdeki günlerde duruşma yapılacak ve ilk duruşmada 18 yıldır cezaevinde kalan müvekilimin tahliye edilmesini bekliyoruz" diye konuştu.  İÇİŞLERİ BAKANLIĞI DA TAZMİNAT DAVASI AÇMIŞTI İçişleri Bakanlığı Lice'de Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Aydın'ın da aralarında bulunduğu 2'si asker 16 kişinin öldürüldüğü olaylar sırasında ev ve işyerleri zarar gördüğü gerekçesiyle iki aileye ödediği tazminatın da 2006 yılında olayla ilgili tutuklu bulunan Mehmet Emin Özkan'dan tahsil edilmesi için dava açtı. Adana 2 ve 4'üncü Asliye Hukuk Mahkemeleri, yapılan yargılama sonucunda Özkan ailesinin, 2003 yılından başlayarak yasal faiziyle birlikte 3 bin 545 lira ödemesini kararlaştırdı.
Kararda, davalı Özkan'ın 1993 yılında PKK tarafından Lice İlçesi'ne yapılan silahlı baskına katıldığı, bu baskın sırasında birçok kişinin öldüğü ve yaralandığı, zarar görenler arasında bulunan davacıların İçişleri Bakanlığı'ndan tazminat kazandığı belirtilerek, idarenin de bu zararı ödediğini ve rücu hakkının doğduğunu, bu nedenle tazmini gerekeceği için davanın kabul edildiği kaydedilmişti.   FA(GG/AAA) (FOTOĞRAFLI)