DİYARBAKIR'ın Çınar İlçesi'ne bağlı Solmaz Köyü'nde,
kendilerine saldırdığı iddiasıyla leoparı öldüren Mahmut Kaplan'a, Doğa ve Milli Parklar Diyarbakır Şube Müdürlüğü tarafından, 4 bin 915 sayılı kanuna muhalefet ettiği için, 433 lira idari para cezası verildi. Bölgede incelemelerde bulunan bilim adamları, leoparın öldürüldüğü yerde bir tabancaya ait boş kovan da buldu.
Çınar İlçesi'ne bağlı Solmaz Köyü'nde çoban Kasım Kaplan ile kuzeni Mahmut Kaplan, 3 Kasım'da kendilerine saldırdığını iddia ettikleri bir leoparı öldürmüştü. Olayın duyulmasının ardından, Doğa ve Milli Parklar Diyarbakır Şube Müdürlüğü, öldürülen leoparın leşine el koyarak, incelemeye aldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı Doğa ve Milli Parklar Diyarbakır Şube Müdürlüğü yetkilileri, Kasım Kaplan'a saldırdığı belirtilen leoparı öldüren Mahmut Kaplan'a 4 bin 913 sayılı kanuna muhalefet ettiği gerekcesiyle 433 lira para cezası verdi. Yetkililer, av tüfeği izni bulunan çoban Mahmut Kaplan'ın sürüyü korumak için taşıdığı pompalı tüfek için de ayrıca izin alması gerektiğini, leopara da bu silahla ateş ettiği için iki ayrı suçtan dolayı ceza kesildiğini söyledi.
Solmaz Köyü'ne giden Yaban Hayat Araştırmacısı Biyolog Dr. Hüseyin Ambarlı, Türkiye Yaban Hayatı Araştırma Derneği Başkanı Halim Diker, Türkiye Anonim Memelileri (TRAMEM) sitesi sahibi Serhat Tiğrel ve TRAMEM üyelerinden Arif Temel'den oluşan heyet, saldırıya uğrayan Kasım Kaplan ve leoparı öldüren Mahmut Kaplan ile görüştü.
Leoparın öldürüldüğü yerde de incelemelerde bulunan heyet, leoparın çıktığı kovuğa yakın bölgede tabancaya ait bir boş kovan buldu. Heyete başkanlık yapan Türkiye Anonim Memelileri (TRAMEM) sitesi sahibi Serhat Tiğrel, balistik incelenmesi için tabanca boş kovanın güvenlik yetkililerine teslim ettiklerini söyledi. Boş kovanın, leoparın ayağından çıkan mermi çekirdeğine ait olup olmadığını bilmediklerini ifade eden Tiğrel, bunun ancak yapılacak balistik incelemeden sonra ortaya çıkacağını belirtti.