ERZURUM, İzmir, Diyarbakır, Şırnak, Batman, Siirt ve Çorum'da polisin yaptığı eş zamanlı operasyonlarda 800 bin liralık dolandırıcılık yaptıkları iddiasıyla 2 kişi tutuklandı, 14 kişi gözaltına alındı. Örgüt üyelerinin özellikle çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan kişileri, sahte tarihi eserlerle kandırarak dolandırdıkları ortaya çıktı.
Erzurum Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ekipleri geçen yıl başsavcılığın gözetiminde M11 adlı operasyon başlattı. Operasyon takibinde İzmir ve Diyarbakır'da liderlerinin bulunduğu nitelikli dolandırıcılık yapan bir suç örgütü tespit edildi. Türkiye genelinde faaliyet gösteren örgütün daha çok kırsal kesimde tarım ve hayvancılıkla uğraşanları kendilerine hedef olarak seçtikleri belirlendi.
Vatandaşlara güven veren örgüt üyelerinin ardından tarihi eser arayacaklarını söyleyerek yardım istedi. Örgüt üyelerinin vatandaşlarla yaptığı kazıda toprağa gömdükleri imitasyon tarihi eserleri çıkarıp köylülere emanet olarak bıraktıkları belirtildi. Kendilerine 'seyit' ve 'hoca' diyen dolandırıcıların yurt dışından vergisiz otomobil getirteceklerini de söyleyerek çok sayıda kişiyi de mağdur ederek 800 bin lira dolandırdıkları ortaya çıktı.
Erzurum, İzmir, Diyarbakır, Şırnak, Batman, Siirt ve Çorum'da yapılan eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan E.Y. ve B.A. tutuklandı. Operasyonun devamında B.U., S.B., İ.Y., Y.S., S.B., Z.Y., E.B., S.İ., M.U., E.G., H.K., M.A., A.K., E.O. gözaltına alınarak Erzurum'a getirildi. Operasyon sırasında şüphelilerin evlerinde tarihi eser niteliği olmayan 13 sahte heykel, 2 küp, 1 altın sarısı renginde sprey boya, 1 kutu sarı renkli simli boya ele geçirildi. Gözaltına alınanlar TCK'nın 220'nci maddesi gereğince suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüte üye olmak, nitelikli dolandırıcılık suçlarından adliyeye sevk edildi.

NK(KS/AAA)(FOTOĞRAFLI)