Mehmet KAYMAK/ ADANA,()-ADANA'da, şiddet uyguladığı için mahkeme kararı ile evden uzaklaştırılan 40 yaşındaki Yavuz Hakan Küçükay'ı tabancayla öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan 1 çocuk annesi 34 yaşındaki Meral Küçükay hakkında 'eşini öldürme' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Mithatpaşa Mahallesi'nde oturan Meral Küçükay, şiddet uygulayan eşi TIR şoförü Yavuz Hakan Küçükay hakkında şikayetçi oldu. Küçükay hakkında 13 Ocak'ta evden uzaklaştırma kararı verildi. Meral Küçükay da çocuğunu alarak Abdioğlu Köyü'nde oturan babasının yanına taşındı. 3 gün sonra kayınpederinin evine giden Yavuz Hakan Küçükay, iddiaya göre eşi Meral Küçükay'a 'Seni köyde o... yapacağım' diyerek küfür etti. Ardından da üzerinde taşıdığı tabancayı çekerek namluya mermi sürdü. Bu sırada araya giren ağabeyi sopayla Küçükay'ın sırtına vurunca, tabanca yere düştü. Meral Küçükay da tabancayı alarak eşine ateş etti. Yavuz Hakan Küçükay hayatını kaybetti.
'AMACIM ÖLDÜRMEK DEĞİLDİ'
Jandarma ekipleri tarafından gözaltına alınan Meral Küçükay, ifadesinde amacının öldürmek olmadığını söyledi. Olaydan dolayı pişman olduğunu belirten Küçükay, cinayet anını şöyle anlattı:
"Köyde hep beraberken ağabeylerime yönelik 'Siz erkek değilsiniz. Siz namussuzsunuz. Siz nasıl erkeksiniz' diyerek küfretti. Bana da 'Seni köyde o... yapacağım' diyerek tabanca çekti. Ağabeyim sopayla omzuna vurunca tabanca yere düştü. Ardından bıçak çıkardı. Ağabeyime salladı. Ağabeyimin göğsünden kan gördüm. Benim de koluma vurdu. Biri yerdeki tabancayı ayağıyla olduğu yerden uzaklaştırdı. Ağabeyimdeki kanı görünce, yerdeki silahı alıp, o korku ve panikle ağabeyime ve bizlere zarar vermesin diye hedef gözetmeksizin kendimi ve ailemi korumak için ateş ettim. Daha önce hiç silah kullanmamıştım. Ben sadece tetiğe bastığımı hatırlıyorum. Ben öldürme kastıyla hareket etmedim."
DAVA AÇILDI
Nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanan cinayet zanlısı Meral Küçükay hakkında 'yakın akrabayı öldürme' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı. Adana 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne açılan davanın iddianamesinde, 'Şüphelinin kocasından gördüğü şiddetten kaçarak baba evine sığındığı, ölenin, mahkemenin verdiği uzaklaştırma kararına rağmen eve gelerek eşine ve ailesine saldırdığı, şüphelinin, kendisini ve yanındakileri tehlikeden koruma içgüdüsü ile kocasının elinden yere düşen tabancayı alarak ateş ettiği' ileri sürülerek, sanığa ceza verilirken 'sınırın aşılması' ve 'haksız tahrik' hükümlerinden yararlandırılması istendi. Bu gerekçe, Meral Küçükay'ı müebbet hapisten kurtarırken, sanığın yargılamasına önümüzdeki günlerde başlanacak.
YASA NE DİYOR?
'Haksız tahrik' konusunda TCK'nın 29/1'inci maddesinde şöyle deniliyor:
"Haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında suç işleyen kimseye, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onsekiz yıldan yirmidört yıla ve müebbet hapis cezası yerine oniki yıldan onsekiz yıla kadar hapis cezası verilir. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir."
'Sınırın aşılması' konusunda da TCK'nın 27/1'inci maddesinde şöyle deniliyor:
"Ceza sorumluluğunu kaldıran nedenlerde sınırın kast olmaksızın aşılması halinde, fiil taksirle işlendiğinde de cezalandırılıyorsa, taksirli suç için kanunda yazılı cezanın altıda birinden üçte birine kadarı indirilerek hükmolunur."

MKA(OA/AK) (FOTOĞRAFLI)