İZMİR Konak Meydanı'nda toplanan Mazlumder ve İnsan Hakları Derneği üyeleri, 'Askeri Yargı Kaldırılmalıdır' sloganıyla basın açıklaması yaptı. 20 kişiden oluşan dernek üyeleri adına konuşan Mazlumder Genel Başkan Yardımcısı Arif Keser, "Askeri yargının kaldırılması için Türkiye çapında yürüteceğimiz kampanyalar bugün itibariyle başladı. Askeri mahkemeler kapatılıp bir an önce yargı birliği sağlanmalıdır" dedi.
Mazlumder ve İnsan Hakları Derneği ortaklaşa basın açıklaması düzenledi. Askeri yargının kaldırılmasını isteyen dernek üyeler pankart açıp sloganlar attı. Türkiye yargı sistemi yargı birliğinden uzak olup, çok başlı ve karmaşık olduğunu belirten Mazlumder Genel Başkan Yardımcısı Arif Keser, şöyle konuştu:
"Türkiye’de yargının tarafsız ve bağımsız olmasını sağlamanın ilk yolunun yargı birliğini sağlamak olduğunu ve böylece adaletin sağlanması için halk nezdinde güvenilir olmasını sağlayacak hukukun üstünlüğü ilkesine uygun bir yargı yapılanmasına ihtiyaç vardır. 1992-2012 yılları arasında 2221 askerin intihar sonucu yaşamını yitirdiği belirtilmiştir. Bu rakamlar oldukça yüksektir ve korkunçdur. Askeri kışlalardaki bu kadar yüksek şüpheli ölüm karşısında askeri yargı hiçbirşey yapmadı. Roboski katliamında görüldüğü gibi askeri savcılığın göz göre göre yapılan bir katliamı davaya dahi dönüştüremediğine tanıklık ettik. Artık bunların önüne geçilmesi için askeri mahkemeler, temyiz mahkemeler ve askeri yüksek idare mahkemesi kapatılmalı. Vicdanı ret hakkı tanınmalı ve gerekli yasal değişiklikler yapılmalıdır. Ceza kanunu tek bir ceza kanunu olarak düzenlemeli, ayrıca askeri ceza kanunu şeklinde başka bir ceza normu olmamalıdır. Askeri mahkemeler sadece disiplin mahkemesi olarak yeniden düzenlemeli ve sadece askeri disiplin suçlarını kovuşturmalıdır."