- KOCAELİ Barosu'na kayıtlı avukatlar bugün adliye önünde basın açıklaması yaparak, HSYK Kanununda yapılmak istenen değişikliklerin hukuka aykırı olduğunu söyledi. Baro Başkanı Tamer Solakoğlu, "Değişiklik önerileri Anayasa aykırıdır ve yargıya açık müdahaledir" dedi. 
Bugün Kocaeli Adliye Sarayı önünde toplanan 60 Avukat ile birlikte basın açıklaması yapan Kocaeli Barosu Başkanı Tamer Solakoğlu, 17 Aralık'taki yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında ki gelişmeleri anlatarak şunları söyledi:
"Operasyonun ardından, siyasi iktidarın temsilcileri tarafından Anayasa'nın 138'inci maddesine aykırı olarak yargıya müdahale anlamındaki söylemler ve adli kolluk yönetmeliğinin değiştirilmesiyle devam etti. Gelinen noktada siyasi iktidar, HSYK Kanununda değişik yapılmasını önermiş ve öneri TBMM Adalet Komisyonu'nda kavgalı bir şekilde tartışılmaya başlanmıştır. Artık siyasi iktidar ve yargı arasındaki güç savaşına dönüşen süreç tüm yurttaşlarımız taraından endişe ve dehşetle izlenmektedir. Anayasal demokrasilerde siyasi iktidarlar, birey hak ve özgürlüklerini korumak amacıyla sınırlandırılmıştır. Her türlü güç, gücü elinde bulunduranlar tarafından kötüye kullanabilir. HSYK kanununda yapılmak istenen değişiklikler ile yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı tamamen yok edilmekte ve yargı erki Adalet Bakanı'na yani yürütmeye bağlanmaktadır." 
'ADALETE GÜVENİN AZALMASI KAOS ORTAMINA SÜRÜKLER'
Bugüne kadar siyasi iktidarın HSYK ile ilgili hiçbir şikayeti ve yakınmasının olmadığını ve hatta bu sistemi şiddetle ödüğünü belirten Baro Başkanı Tamer Solakoğlu şöyle devam etti:
"Yapılan yolsuzkluk ve rüşvet operasyonundan sonra alelacele yargıya müdahale girişimi ile yargı sistemimizi siyasi erkin emir ve komutasına sokacak yasal değişiklikler yapmak istemektedir. Değişiklik önerileri Anayasa aykırıdır ve yargıya açık müdahaledir. Yapılmak istenen değişiklikler ile yargı bağımsızlığı ortadan kaldırılmakta, hukuk devleti yok edilmek istenmektedir. Siyasi iktidar yalnışı yalnışla düzeltmek istemektedir. 17 Aralık'tan sonraki süreçte yaşananlar zaten tartışılan bağımsız yargıya ve hukuk devleti ilkesine zarar vermiştir. Adalete olan inanç ve güvenin azalması, ülkemizi içinden çıkılmaz bir kaos ve kargaşa ortamına sürükleyebilir."