İZMİR’in Karşıyaka İlçesi’nde oturan üniversite mezunu 28 yaşındaki Burcu Gökalp, Ağustos 2012’de havuzda yüzerken fenalaştı, götürüldüğü acil serviste 'Bir şeyin yok' denilerek eve gönderilen genç kız, ikinci kez getirildiği hastanede komaya girip, 12 gün sonra öldü. Anne Leyal Safinaz Gökalp, kızının ölümüne neden oldukları iddiasıyla hastane ve sorumlular hakkında, İdare Mahkemesi’nde, maddi ve manevi toplam 202 bin liralık tazminat istemiyle dava açtı.
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra iş arayan, yüzme ve spora çok düşkün olan Burcu Gökalp, 2 Ağustos 2012’de Ege Üniversitesi Olimpik Yüzme Havuzu’na gitti. Havuzda vücudu kasılan ve 20 dakika kadar havuzun dışında bu şekilde kalan Burcu Gökalp’i gören havuz görevlisi ambulans çağırdı. Genç kız Ege Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Acil serviste görevli doktor, iddiaya göre 'Bir şeyin yok' diyerek taburcu etti. Genç kız, 10 Ağustos’ta yakınları tarafından aynı şikayetle Ege Üniversitesi Hastanesi’ne getirildi. İki gün sonra komaya giren Gökalp, 24 Ağustos’ta yaşamını yitirdi.
Yapılan otopside genç kızın 'kardiyak arrest' (ani kalp ve solunum durması) sonucu yaşamını yitirdiği belirlendi. Ölen Burcu Gökalp’in annesi Leyal Safinaz Gökalp, avukatı Hatice Pınar Büyükçınar aracılığıyla, kızının muayane ve tedavisinin gerekli şekilde yapılmadığını ve bu nedenle yaşamını yitirdiğini öne sürüp, sorumlular hakkında Cumhuriyet Savcılığına şikayette bulundu.
GÖREVSİZLİK KARARI VERDİ
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Tacettin Kale, Burcu Gökalp’in ölümüyle ilgili delileri topladı, tanıkların ifadesini aldı. Savcı Kale, şikayet edilen doktorların Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Hastanesi Acil Servis, Beyin Cerrahi ve Nöroloji Ana Bilim Dalı’nda öğretim üyesi kadrosu ile görev yaptıklarını kaydetti. 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu gereğince, soruşturmanın Yüksek Öğretim Kurulu’nca (YÖK) görevlendirilicek uygun sayıda soruşturmacı tarafından yapılması gerektiğini belirtti. Görevsizlik kararıyla dosyayı Ege Üniversetisi Rektörlüğü’ne gönderdi. Kızının ölümünün üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen, sorumlular hakkında işlem yapılmadığını belirten gözü yaşlı anne Leyal Safinaz Gökalp bu duruma tepki gösterdi.
TAZMİNAT DAVASI AÇTI
Hastane yetkililerinin bugüne kadar, arayıp başsağlığı bile dilemediğini belirten anne Gökalp, son çare olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de mektup gönderdi. Kızının ölümüne neden olduğunu iddia ettiği sorumlular hakkında dava açılmasını istedi. Hukuk mücadelesi de başlatan Leyal Safinaz Gökalp, avukatı Hatice Pınar Büyükçınar aracılığıyla, kızının ölümünden sorumlu tuttuğu hastane ve görevliler hakkında maddi ve manevi toplam 202 bin lira tazminat istemiyle İdare Mahkemesi’nde dava açtı.
Avukat Hatice Pınar, Büyükçınar da soruşturmanın bu kadar uzatılmasına bir anlam veremediklerini, kısa sürede sorumluların tespit edilmesini beklediklerini dile getirdi.