TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ülke genelinde havaların soğuması ve kar yağışının artması üzerine son 5 günde meydana gelen üç otobüs kazasında 33 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, meydana gelen kazaların önüne geçilmesi için mutlaka denetimlerin artırılması gerektiğini söyledi.

"OTOBÜS VE KAMYONCU ESNAFI DESTEKLENMELİ"

Akaryakıttan en fazla vergi alınan ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini hatırlatan Palandöken, "Araç sahiplerinin kabak ve kaplama lastik kullanmalarının tek sebebi ekonomiktir. Nakliyeci esnafı kazandığını akaryakıt ve yedek parçaya zor yetiştiriyor. Hatta çoğu zaman akaryakıta para yetiştiremeyen nakliyeci esnafı kaçak 10 numara yağ kullanıyor. Hem ucuz oluşu hem de içindeki katkı maddelerinin bu soğuk günlerde mazotun depolarda donmasını önlediği için 10 numara yağ kullanılmaktadır. Yıllardır nakliyeci esnafına ve ticari araçlara ucuz akaryakıt temin edilmesini ve haksız rekabetin önüne geçilmesini öneriyoruz. Bu önerilerimiz dikkate alınıp şoför ve nakliyeci esnafı rahatlatılmadığı sürece bu kazaların önüne geçilmesi biraz zordur" dedi.

"KONTORLLER ARTIRILMALI"

Kontrollerin mutlaka artırılması gerektiğini yaptığı yazılı açıklamada hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Trafik kazalarını azaltmak için denetim mekanizması çok iyi kullanılmalıdır. Özellikle otobüsler sefere çıkmadan otogarlarda kontrol edilmelidir. Hangi araç hangi şartlarda yola çıkıyor iyi kontrol edilmelidir. Yani kar lastiğinden, zincirine, çeki halatına ve araçta kullanılan akaryakıta kadar her türlü kontrol yapılmalıdır" diye belirtti.