Mehmet YİRUN-Ali Ümit ÜLKER/ KIRKLARELİ()– KIRKLARELİ’de geçen yıl Haziran ayında İstanbul'daki Gezi Parkı eylemlerine destek vermek amacıyla düzenlenen protesto yürüyüşlerine katıldıkları iddiasıyla haklarında dava açılan 245 sanığın bulunduğu 3 davanın görülmesine bugün başlandı. İki dava, sanık avukatlarının reddi hakim talebi nedeniyle ertelenirken, diğer davanın şüphelileri savunma yaparak ifade verdi.
Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi Parkı eylemlerine destek için kentte 19 gün süren protestolarla ilgili soruşturmasını tamamlayıp 400 kadar sanık hakkında iddianame hazırlayarak Kırklareli Asliye Ceza Mahkemelerine 16 ayrı dava açtı. İddianamede sanıklar hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istenirken, 245 sanıklı 3 davanın görülmesine bugün 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Duruşma öncesinde Kırklareli Emniyet Müdürlüğü ekiplerince adliyenin çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Adliyeye gelen sanıklar tek tek üstlerinin aranmasının ardından duruşma salonuna alındı.
Toplam 106 sanıklı ilk iki davanın duruşmasında sanık avukatları iddianamenin okunmasının ardından 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi’ne reddi hakim talebinde bulundu. Dosya talebin değerlendirilmesi için Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilirken, duruşma 28 Nisan’a ertelendi. Bugünkü davaların 139 sanıklı üçüncü davasında ise sanıklar iddianamenin okunmasının ardından tek tek ifade vererek savunma yaptı. Eksiklerin giderilmesi için dava 28 Nisan’a ertelendi.
Gezi olayları nedeniyle açılan 16 davadan 4'ünün ilk duruşmaları ise geçen ay yapılmıştı. Böylece davaların 7'sine başlanmış oldu.
KÜRKÇÜ: İŞGÜZARLIK
Davayı izlemeye gelen Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, dava sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunarak hiçbir yerde bu kadar sanıklı davalar olmadığını söyledi. Kürkçü, “Bu kadar yaygın yargılama Ankara, İstanbul’da bile olmadığının göz önünde bulunduracak olursak, bunu sadece Cumhuriyet Başsavcısı'nın işgüzarlığı ile açıklayabiliriz. Bunun başka bir açıklaması yok. Yöneltilen suçlamalar ve suçlanan insanlar arasında irtibat olmadığını hemen burada bir iki görüşmeden fark edilebilir. Yargıcın bu duruşmayı uzatmasının da gereksiz olduğunu ve şimdi bu duruşmayı sonlandırabileceğini düşünüyorum. O halen prosedürlerin takip etme eyleminde gözüküyor. Sonuç olarak bu duruşma salonunda dahil sağlıklı yargılama yapılması için son derece elverişsiz olduğu ortadadır. Gerçek bir yargı ortamı da yok. Burada hayırlı bir şey var Kırklareli halkının kendi haklarını sahip çıkmak ve kendi yaptıklarını savunmak için cesaretlendirmiş olduğunu söyleyebiliriz. Korkması istenenler aslında cesaret ve dik başlılık buradalar” diye konuştu. Davada yargılananlara destek vermek için toplanan kalabalık duruşmanın ertelenmesi üzerine adliye binası önünden ayrıldı.
DAVALAR VE SANIK SAYILARI
İstanbul’daki Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için düzenlenen yürüyüşlere katıldıkları iddiasıyla 400 kadar kişiye 16 farklı dava açıldı. İddianamelerinde her eylem günü için ayrıca dava açıldığından şüpheli sayısı 1309’u bulurken, açılan davalar ve sanık sayıları ise şöyle: 1’nci dava 38, 2’nci dava 54, 3’ncü dava 124, 4’ncü dava 109, 5’nci dava 73, 6’ncı dava 105, 7’nci dava 60, 8’nci dava 89, 9’ncu dava 117, 10’ncu dava 54, 11’nci dava 122, 12’nci dava 60, 13’ncü dava 46, 14’ncü dava 52, 15’nci dava 67 ve 16’ncı dava 139 kişi.

MY,AÜÜ(LK/AK)(FOTOĞRAFLI)