Uğur SAĞLAM- Mehmet İNAN / BURSA, () - ULUDAĞ’da geçen cumurtasi günü doğa yürüyüşü yapan 5 sağlık çalışanının keyifli başlayan yolculuğu, önceki akşam Bursa'ya inerken 24 saat süren kabusa dönüştü. Jandarma Arama- Kurtarma (JAK), AFAD ve Nilüfer Arama- Kurtarma (NAK) ekiplerinin çalışmaları sonucu 5 kişi mahsur aldıkları bölgeden dün gece yarısı kurtarıldı.
Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan odyolog Levent Çetinçelik ile erkek hemşireler Süleyman Çelik, Mehmet Kaçar, Hüseyin Üstündar ve Cavit Doğru, geçen cumartesi günü doğa yürüyüşü için çıktıkları Uludağ’ın Bakacak bölgesinden öğleden sonra inmeye başladı. Yürüyüş güzergahı olmayan sarp ve uçurumların bulunduğu bölgeden Bursa’ya inmeye çalışan 5 kişi, önlerinde 100 metrelik uçurum, arkada da sarp kayalar bulunan bölgede mahsur, kalınca jandarma ekiplerini geçen cumartesi gecesi saat 22.00'de aradı.
EKİPLER SEFERBER OLDU
Sosyal medyadaki sayfalarında fotoğraflarını paylaştığı doğa yürüyüşünün kabusa dönüşmesiyle 5 sağlıkçının kurtarılması için operasyon başlatıldı. Önceki gece saat 22.00’de haberi alan jandarma arama-kurtarma ekibinden iki görevli hızla bölgeye hareket etti. Daha sonra ekibe Nilüfer Arama-Kurtarma grubu da katıldı. Ekiptekiler, kuş uçuşu 2 kilometreyi bulan Kuruçamınaltı olarak adlandırılan bölgeye dün sabah saat 05.00’te ulaştı. Sağlık durumları iyi olan 5 kişiyi yukarıya çıkarmak için teknik malzeme ve uzun halatlar gerektiğini belirleyen ekiplerden 2 jandarma görevlisi bölgede kalırken, diğerleri yukarıya çıktı. Ekiplere destek amacıyla AFAD’tan 5 kişi ve UMKE ile 112 Acil Servis ekibi de bölgeye geldi.
Plan değişikliği yapan kurtarma ekibi, mahsur kalanları yukarıya çıkarmak için çalışma başlattı. AFAD ekibi, halat sistemini kurarken, diğer ekip sağlıkçıları, Softaboğan mevkisine getirdi. Kurtarma çalışmaları dün gece saat 23.00’te sağlıkçıların Bakacak Mevkisine getirilmeleriyle sona erdi.
BUGÜN İZİNLİ SAYILDILAR
Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan sağlıkçılar bugün izinli sayıldı. Görevlilerin yarın basın toplantısı düzenleyerek, yaşadıklarını anlatacakları bildirildi. Kurtarma çalışmalarına önceki geceden beri katılan Nilüfer Arama-Kurtarma ekibi başkanı Fatih Işık, yaşananları muhabirine anlattı.
Jandarmanın haber vermesi üzerine olay yerine gece 24.00’te ulaşarak çalışmalara başladıklarını belirten Işık şunları söyledi
"Mahsur kalanlarla telefon irtibatımız vardı. Ancak bulundukları noktaların kesin belirlenmesi amacıyla işaret fişeği atıldı. Onların görüş açısına göre yer tespiti yapmaya çalıştık. Biz yakında zannediyorduk. Yürüyüş başlayınca oldukça uzak yerde bulunduklarını anladık. 5 saatlik yürüyüşün ardından yanlarına ulaştık. Bizim için öncelik sağlık durumlarıydı. Hepsinin sağlık durumu iyiydi."
35 METRELİK İP YETERLİ OLMADI
Yanlarında götürdükleri 35 metrelik ipin yeterli olmayacağını anlamaları üzerine halat ve ekipman almak için yukarıya çıkmaya karar verdiklerini anlatan Işık, şöyle devam etti:
"Biz yukarıya ulaştığımızda AFAD ekibi gelmişti. Onlar aşağıya inerek, halatlarla güzergahlar belirlendi. Sonra onları jandarma görevlileri Softaboğan mevkiine kadar yürüttü. Şelale bölgesini halatlarla aştılar. Buradan AFAD’ın kurduğu sistemle yukarıya getirmeyi başardık”
'DOĞA YÜRÜYÜŞÜ GÜZEL ANCAK'
Işık, doğa yürüyüşü yapan 5 kişinin sağlıklı bir şekilde kurtarılması için başta jandarma olmak üzere tüm ekiplerin canla başla çalıştıklarını da ifade ederek şöyle dedi:
"Doğa yürüyüşü yapmak güzel ancak, bu tür yerlere uzman kişiler denetiminde ve gerekli ekipmanlarla çıkmak gerekir. Yoksa çok tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabiliyor. İki yıl önce bu bölgede kayalıklardan düşerek yaşamını yitiren bir kişi, 3 günde çıkarılabilmişti. Sağlıkçı arkadaşlarımızdan yaralanan olsaydı. Bu operasyon da çok uzun sürebilirdi."

FOTOĞRAFLI