KAYSERİ polisi son bir ayda kendilerini ’Hızır Aleyhisselam'’ olarak tanıtan 3 dolandırıcıyı yakaladı. Zanlılardan biri, dolandırılan kişinin "Benim Hızır Aleyhisselam kola içiyor’’ ihbarı üzerine Erciyes Üniversitesi kampusunda bir kafeteryada kola içerken, gözaltına alındı. 3 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Kayseri’de son bir ayda meydana gelen olayların ilki 19 Şubat’ta Melikgazi ilçesindeki Camikebir’de meydana geldi. Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Emre M., öğle namazını kılıp, dua ederken yanına oturan Hüseyin P., salavat getirdikten ve tüm peygamberlerin dönemlerinde geçen kıssalardan söz ederek kendisinin Hızır Aleyhisselam olduğunu söyledi. Sabıkalı dolandırıcı Hüseyin P. kandırıp, camiden birlikte çıktığı gence, cennetteki yerine karşılık öbür tarafta şu anda adına kurban kesildiğini, kesilecek kurban için para vermesi gerektiğini söyleyerek bin 350 TL, 1 cep telefonu ve 1 yüzük aldıktan sonra arkasına bakmamasını söyleyerek, kayıplara karıştı. Dolandırılan öğrencinin verdiği eşkal üzerine yakalanan Hüseyin P, çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere salıverildi. Aynı yöntemle yapılan ikinci olay, 22 Şubat’ta Gevher Nesibe Mahallesi Park bulvarında meydana geldi. Kendini Hızır Aleyhisselam olarak tanıtan sabıkalı Erdal Ö, Burhanettin Y.’nın bin TL’sini aldı. Zanlı, tutuksuz yargılanmak üzere çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldı.
Üçüncü olay ise, 25 Şubat’ta Erciyes Üniversitesi kampusu içinde bir yakınını hastaneye getiren Hüseyin Y, kendisini Hızır olarak tanıtan Ayhan E. tarafından dolandırıldı. Kendisinden bin lira alan sözde Hızır Aleyhisselamı, kampustaki bir kafeteryada kola içerken gören Hüseyin Y, "Hızır, kola içer mi?’’ diyerek, polisi aradı. Asayiş Şubesi Dolandırıcılık Büro ekipleri, Hüseyin Y.’nin şikayeti üzerine Ayhan E.’yi gözaltına aldı. Dolandırıcılıktan sabıkalı süpheli çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere salıverildi.
DOLANDIRICILARIN YÖNTEMLERİ HEP AYNI
Kayseri Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, vatandaşların kendisini Hızır Aleyhisselam olarak tanıtan kişilere karşı uyanık olmalarını, şüpheli bir durumda 155 Alo Polis hattını aramalarını istedi. Dolandırıcıların 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılandıklarına dikkati çeken Aydın, "Genellikle sakal bırakan bu kişiler, cami ve hastane gibi yerlerde vatandaşların dini duygularını istismar ederek, Peygamber efendimizin selamını ileterek, kendilerini Hızır Aleyhisselam olarak tanıtarak, vatandaşların para, cep telefonu, yüzük ve kolye gibi takılarını dolandırmaktadır. Dolandırıcılar kısık ve etkileyici bir ses tonu ile gözlerine kestirdikleri vatandaşların yanına sokulmakta veya işaretle yanlarına çağırmakta, daha sonra kendilerinin Hızır Aleyhisselam olduğunu belirterek, 'Sen çok temiz insansın. Peygamber efendimizde senden çok memnun. Ancak, senin başına gelebilecek bir hastalık veya musibet var. Onun için acilen senin adına kurban kesilmesi gerekli. Bana para verirsen senin adına keser, yoksullara dağıtırım' şeklinde diyaloga girmektedirler. Bu tip durumlarda vatandaşlarımız 155 Alo Polis hattımızı aramalıdır’’ dedi.

OE(OE/AAA) (FOTOĞRAFLI)