ÖZEL yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından Diyarbakır'da görülen KCK ana davasına artık Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi bakacak. Avukatlar, daha önce 5 yıllık tutukluluk süresiyle ilgili yasal değişiklik nedeniyle tahliye taleplerini, 'Dağa çıkarlar' diye rededen mahkemeye düşmesinden kaygılı olduklarını söyledi.
Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla Diyarbakır'da görülen 91'i tutuklu 175 kişinin yargılandığı KCK ana davasına artık 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi bakacak. Davanın avukatlarından Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Nahit Eren, söz konusu mahkemenin daha önce tutukluluk süresini 5 yılla sınırlayan düzenlemenin ardından yaptıkları tahliye taleplerini reddeden mahkemeye ana davanın verilmesinden kaygı duyduklarını belirtti. Avukat Eren şöyle dedi:
"Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanı daha önce yasa ile kapatılan özel yetkili mahkemede üye olarak görev yapmaktaydı. Mecliste yapılan yasal değişiklik ile yaptıkları tahliye başvurularına ise hukukta yeri olmamasına rağmen 'dağa çıkarlar' gibi bir gerekçe ile tahliye taleplerini reddeden mahkemeye ana davanın verilmesi bizi kaygılandırıyor. Yasa değişti, özel yetkili mahkemeler kapatıldı ama değişen bir şey yok. Yine özel yetkili mahkemelerde yıllarda bu davalara bakan yargıçlar yine aynı dosyaya bakacaklar. Yargılamanın başlaması ile buna yönelik tepkilerimizi dile getiriceğiz."
"DAĞA ÇIRARLAR" DİYE TAHLİYEYE ONAY VERMEMİŞTİ
KCK ana davasına bakacak olan 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ve tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesi ile yapılan tahliye başvurdularını reddetmişti. Mahkeme kararında, sanıklara yöneltilen, 'silahlı terör örgütün üye olmak, devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak, terör örgütü yöneticisi olmak, örgüt adına suç işlemek' suçlarının vehametinin toplumda maydana getirdiği etki, ele geçirilen deliller, delillere göre kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut olguların bulunduğunu belirtildi. Kararda, PKK/KCK terör örgütünün hala faaliyetini devam ettirmesi ve bu faaliyetler kapsamında, suç işlediği iddia edilen sanıkların delilleri yok etme, gizleme, değiştirme, tanıklar üzerinde baskı kurma, sanıkların kaçma, saklanma ve terör örgütünün dağ kadrosuna katılma şüphesinin varlığının bulunması, sanıkların tutuklulukta geçirdikleri sürenin makul ve ölçülü olmasını gerekçe göstererek reddine karar vermişti.

FA(GG/AAA)