KAYSERİ'de  Gezi Parkı'na destek eylemlerine katılan 160 kişinin yargılanmasına 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde bu sabah başlandı. Eski Adliye binası 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görülen dava için polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Yargılananlar ve demokratik kitleri örgütleri ile STK’lar ayrı ayrı toplu açıklamalarda bulunurken, adliye önünde 'Her yer Taksim, Her yer direniş' sloganları atıldı.
İstanbul'daki Gezi parkı eylemlerine Kayseri'den de destek verip, düzenlenen çeşitli eylemlere katılan 160 kişi hakkında, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Kamu Maliyesi ile mağdur olduklarını öne süren 13 kişinin başvurusu üzerine açılan dava, yeni adliye binasında yeteri büyüklükte salon olmadığı ve güvenlik nedeniyle, eski adliye binasındaki 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi salonuna alındı.
Eski adliye binasına üzerleri tek tek arandıktan sonra alınan sanıklar, 'Kamu malına zarar verme, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme yönetme bunların hareketlerine katılma, kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama, mala zarar verme, sesli yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret, toplantı ve yürüyüşlere silah veya 23'üncü maddede belirtilen aletlerle katılma, toplantı ve yürüyüşün zorla dağıtılması, hakaret, görevi yaptırmamak için direnme' gibi 9 ayrı suçtan hakim huzuruna çıktı.
'AKP'NİN BASKISI NEDENİYLE EYLEMLER YURDA YAYILDI'
Duruşma öncesi adliye binası önünde konuşan Eğitim Sen Şube başkanı Sedat Ünsal,  "Gezi Parkı olayları, İstanbul’da bir grup çevrecinin iyi niyetli olarak, Taksim Gezi Parkındaki ağaçların kesilmesine tepki olarak, çevreci eylemle başladı. Ancak, AKP’nin baskısı ve çadırların yakılması ile eylemler tüm yurda yayıldı" dedi. Bu sırada polisin bariyerlerle kapattığı adliye binası önünde SDP, HDP, Sosyal Devrimcilik Platformu, Kamu Sen, Eğitim Sen Kayseri Şubesi başta olmak üzere çok sayıda STK ve 24 demokratik kitle örgütü mensupları 'Her Yer Taksim, Her Yer Direniş', 'Gezi şehitleri ölümsüzdür', 'Baskılar Bizi yıldıramaz', 'Ali İsmail Korkmaz ölümsüzdür ve onurumuzdur', 'Direnişçiler değil, katiller Yargılansın', 'AKP halka hesap verecek', 'Gezi Parkında ağaçlar sökülmesin, AVM yapılmasın' sloganları attı.
BİBER GAZINDAN ETKİLENDİLER
Bariyerle çevrili alana ellerindeki flamalarla girmek isteyen yaklaşık 20 kişilik SDP grubunu polis uyardı. Daha sonra çıkan arbedede gruba polis biber gazı sıktı. Biri polis 3 kişi gazdan etkilendi.
SANIK AVUKATLARI POLİSİN ÇEKTİĞİ GÖRÜNTÜLERİ İZLEMEK İSTEDİ
Sanıklar, eski adliye binasındaki duruşma salonuna üstleri tek tek arandıktan ve kimliklerine bakıldıktan sonra alındı. Salonda yapılan kimlik belirlemesinde, duruşmaya 160 sanıklardın 108’nin geldiği anlaşıldı. CHP Kayseri milletvekili Şevki Kulkuloğlu ile TGB Genel Başkanı Çagdaş Cengiz'in de izlediği 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada sanık avukatları, olaylarda polis tarafından çekilen görüntüleri izlemek istediklerini o nedenle görüntüleri izlemeden savunma yapmayacaklarını söyledi. Bu arada, duruşmaya alınmayan sanık yakınları ile STK ve demokratik kitle örgütleri üyeleri, eski adliye binası önünde bariyerli çevrili alan dışında halay çekip sloganlar atarak bekledi.