KAYSERİ Valisi Orhan Düzgün, kentte şimdiye kadar Bonzai’den 2 ölüm vakasının gerçekleştiğini belirterek, 'Smoke', 'Jamaikan', 'Gold', 'Spice' ve 'Sence' isimleri altında satışa sunulan maddelerin de yine sentetik uyuşturucu olduğunu, bu konuya özellikle dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Kayseri'deki Uyuşturucu Eylem Planı, Vali Orhan Düzgün başkanlığında yapılan toplantıda ele alındı. Valilik Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya Vali Düzgün başta olmak üzere Vali Yardımcısı Mehmet Emin Avcı, İl Emniyet Müdürü İbrahim Kulular, İl Jandarma Komutanlığı KOM Şube Müdürü Özcan Şatır, İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yunus Karadağ, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Murat Eskici, İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Mehmet Bozkurt, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Erkan Alkan, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Yusuf Dündar, Denetimli Serbestlik İl Müdür Yardımcısı Tarık Tekin, Erciyes Üniversitesi'nden Doç.Dr. Çağlar Özdemir, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Psikiyatrist Dr. Mustafa Reyhancan ve diğer ilgililer katıldı. Vali Düzgün, toplantı açılışında, uyuşturucuyla mücadele çalışmalarının stratejik bir planlama zemininde yürütülmesi ve genel bir değerlendirme yapılarak bundan sonra atılması gereken adımları karara bağlamak üzere bir araya gelindiğini söyledi.
Çocuk ve gençleri korumak, madde bağımlılarını tedavi etmek ve uyuşturucu trafiğine engel olarak bu işle uğraşanları adalete teslim etmenin devletin görevleri arasında olduğunu belirten Düzgün, bu kapsamda Kayseri’deki kamu kurumlarının koordinasyon içerisinde çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. Uyuşturucu trafiğinde geçiş güzergahı konumunda bulunan Kayseri'de yol kontrolleri ve farklı yerlerde, güvenlik birimleri tarafından yapılan aramalarda yüklü miktarda uyuşturucu elde edildiğini ifade eden Vali Düzgün, şu bilgileri verdi:
"2014 yılı içerisinde 291 narkotik olayı meydana gelmiş, 285 kilo esrar, 80 kilo eroin,  56 kilo toz esrar, 2 bin 147 adet sentetik nitelikli uyuşturuculardan Ecstasy, 157 gram meteafetamin, 815 kök kenevir bitkisi, 2 bin 39 Captogan tablet, 1 gram kokain ve 994 gram sentetik kannabinoid maddesi ele geçirilmiştir. Bu olaylarda yakalanan 140 kişiye uyuşturucu madde ticareti yapmak suçundan, 301 kişi hakkında da uyuşturucu madde kullanmak suçundan işlem yapılmıştır."
"BONZAİ ÖLDÜRÜYOR"
Toplantıda son dönemlerde gündemde yer alan Bonzai konusuna da değinen Vali Orhan Düzgün, bu maddenin öldürücü etkisine dikkat çekti. Kayseri’de de Bonzai nedeniyle 2 ölümlü vakanın kayıtlara geçtiğini kaydeden Düzgün, şöyle konuştu:
"Çocuk, genç ve ebeveynlerimiz bu konuda çok dikkatli olmalı. Sentetik nitelikli uyuşturuculardan Bonzai, anında öldürebildiği gibi, 1 defalık kullanımda bile sonradan telafisi mümkün olmayan psikiyatrik kalıcı hasarlar bırakıyor. Uzman doktorlarımız tıbbi açıdan bu tabloyu çok net ortaya koyuyor. Bu nedenle kimse 'Bir kereden bir şey olmaz’ dememelidir. Bu konuda yardım almak isteyen, bu bela ile istemeden tanışmış olan gençlerimiz ve vatandaşlarımıza hastanelerimizin psikiyatri servisleri ile Sağlık Müdürlüğü ve Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğümüzün uzmanları her zaman yardımcı olmaya hazırdır. Bonzai’nin farklı isimler altında da satışa sunulduğunu tespit edildi.  'Smoke', 'Jamaikan', 'Gold', 'Spice' ve 'Sence' isimleri altında satışa sunulan maddeler Bonzai ile aynı türdendir. Bu konuya özellikle dikkat edilmesi gerekir."

FOTOĞRAFLI