Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR'ın Lice İlçesi'nde 1994 yılında kaybolan Seyithan Yolur'un, askerler tarafından götürüldüğünü ileri süren ailesinin 'terör tazminatı' talebi reddedildi.
Lice'ye bağlı Türeli Köyü'nde, 18 Mayıs 1994 tarihinde askerler kendilerine yardımcı olmaları için 6 köylü yanlarında götürdü. Köylülerden 3'ü ertesi gün dönerken, Seyithan Yolur ile İkram ve Servet İpek'ten bir daha haber alınamadı. İpek kardeşlerin yakınlarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne açtıkları davada Türkiye mahkum edilirken, Seyithan Yolur'un ailesi de terör zararlarının karşılanmasını öngören yasadan yararlanmak için Diyarbakır Valiliği'ndeki komisyona başvurarak, tazminat talebinde bulundu. Komisyon, Seyithan Yolur'un gözaltına alınma olayı ile ilgili hiç bir adli ve idari kayda rastlanmadığı, olayın terör ile mücadele kapsamında yürütülen faaliyet olmadığını belirterek tazminat talebini reddetti.
İDARE MAHKEMESİ DE DAVAYI REDDETTİ
Yolur ailesinin avukatı Serhat Eren konuyu Diyarbakır 1'inci İdare Mahkemesi'ne taşıyarak, komisyon kararının iptalini istedi. İdare mahkemesinin iki üyesi, dava konusu olayın oluş şekli değerlendirildiğinde, kendilerine yardımcı olunması amacıyla askerler tarafından götürülen şahsın bir daha kendisinden haber alınamayacak şekilde kaybolması olayının terörle mücadele kapsamında yürütülen bir faaliyet olarak nitelendirilmesinin mümkün olmayacağına karar verdi.
Mahkeme, bu durumda olayın terörle mücadele kapsamında yaşanan bir olay olmadığına karar vererek, davayı reddetti.
MAHKEME BAŞKANINDAN KARŞI GÖRÜŞ
Mahkemenin 2 üyesine karşı görüş belirten 1'inci İdare Mahkemesi Başkanı Hamit Görür ise, "Dava konusu olayda AİHM"in anılan kararı uyarınca olayın terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler kapsamında olduğu ve 5233 sayılı kanun hükümlerine göre davacıların başvurusu doğrultusunda tazminat talebinin idarece kabul edilmesi, aksi yöndeki dava konusu işlemin iptali düşüncesiyle çoğunluk kararına katılmıyorum" dedi.

FA(GG/COŞ)