SİİRT'in Pervari İlçesi'nde odasında tüfekle vurulmuş bulunan resmi kayıtlara göre 14, kemik yaşı tespitine göre 16 yaşındaki Kader Erten'in ölümüyle ilgili açılan iki soruşturma kapsamında, kayınpeder ve kayınvalide savcıya ifade verdi. 5 saat süren ifade sonrasında Tahir ve Sabriye Atak çifti serbest bırakılırken; savcının hem Kader Erten'in ölümü, hem de küçük yaşta berdel usulu evlendirilmesi ile ilgili sorular sorduğu öğrenildi.
Nüfus kayıtlarına göre 12 yaşında evlenen, 13'ünde anne olan ve 14'ünde Pervari ilçesine bağlı Yapraktepe köyündeki odasında av tüfeği ile öldürülmüş olarak bulunan küçük gelin Kader Erten ile ilgili başlatılan soruşturmalar devam ediyor. Dün Erten'in kayınpederi Tahir Atak ve kayınvadilesi Sabriye Atak, Pervari Cumhuriyet savıcılığında ifade verdi.
Kader'in küçük yaşta berdel usulu evlendirilmesi ve şüpheli ölümü ile ilgili açılan 2 ayrı soruşturma için ifade veren Tahir ve Sabriye Atak'ın sorgusu yaklaşık 5 saat sürdü. Kürtçe tercüman aracılığı ile alınan ifadede Cumhuriyet savcısı, Kader Erten'in gelin olarak alınması, kendileri ile ilgili bir sorunu olup olmaması, neden küçük yaşta evlendirildiği ve şüpheli ölümü ile ilgili kayınpeder ve kayınvadileye sorular yönelttiği öğrenildi.
Dün gece geç saatlere kadar süren ifade işleminin ardından Tahir ve Sabriye Atak, gelinleri Kader'i berdel usulu aldıklarını ve gelinleri ile bir sorunları olmadığını söyledi. İfade işlemlerinin ardından Tahir ve Sabriye Atak serbest bırakıldı.  O FOTOĞRAFI YAŞ TESPİTİ İÇİN ÇEKİLMİŞTİ Türkiye'yi sarsan küçük gelin Kader Erten'in ölümünden sonra gazete ve televizyonlarda yer alan tek kare fotoğrafın, Eylül 2013 tarihinde erken doğum için gittiği Pervari Devlet Hastanesinde nüfus cüzdanındaki yaşının küçük olması nedeniyle savcılığın yaş tespiti için çektirdiği fotoğraf olduğu belirtildi.
12 Eylül 2013 tarihinde ikinci doğumunu yapmak üzere Pervari Devlet Hastanesine başvurusunda reşit olmadığı fark edilen Kader Erten'in durumu güvenlik güçlerince Cumhuriyet Savcılığına bildirildi. Aynı gün soruşturma başlatan Cumhuriyet savcısı,  Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Rehber bir öğretmen refakatinde ve kamera ve fotoğraf kaydı yapılarak kemik yaşının tespiti ile ilgili Siirt Devlet Hastanesi'ne sevk etti.   FA(GG/AAA)