Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN (Hatay), () - HATAY'ın Arsuz İlçesi'nde pikniğe gittiği kanyonda düşüp ayağı kırılan 40 yaşındaki coğrafya öğretmeni Özgür Şeker, 15 saatlik bir çalışmanın ardından kurtarılabildi. Şeker, kurumlar arasında koordinasyon eksikliği olduğunu ve bu nedenle de geç kurtarıldığını öne sürüp, "Ben bu kadar acıyı çekmeyi hak etmedim. Ciddi bir yaram olsaydı ölebilirdim" dedi.
Olay, 6 Temmuz Pazar günü Arsuz İlçesi'ndeki Gökmustafa Kanyonu'nda meydana geldi. İddiaya göre arkadaşlarıyla birlikte kanyona pikniğe giden İskenderun Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Özgür Şeker, burada kahvaltı yaptıktan sonra su kaynağını bulabilmek için tırmanışa geçti. Kayaların üzerindeyken dengesini kaybeden Şeker, suya düştü ve düşerken de kayaya çarptığı sol ayağı kırıldı.
Arkadaşlarının ihbarı üzerine olay yerine İl Afet ve Acil Durum (AFAD) ekipleri sevk edildi. 15 saatlik zorlu bir çalışmanın ardından Özgür Şeker, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı acil kurtarma helikopteri ile İskenderun Devlet Hastanesi'ne götürülerek tedavi altına alındı.
'AFAD GELDİĞİNDE SEDYE YOKTU'
Sağlık durumu iyi olan Özgür Şeker, hastane odasında yaşadıklarını anlatırken, kurumlar arasında koordinasyon eksikliği olduğunu ve AFAD ekibinin yanına geldiğinde ipten başka bir teçhizatın olmadığını öne sürerek şunları söyledi:
"Su kaynağını bulmak için çıkmaya çalıştık ben orda eğimin fazla olduğu yerde birden dengemi kaybederek düştüm. Suya düştüğümde ayağımı kayaya çarptığından kırıldığını anladım. Suyun içerisinde sırt üstü yüzerek kenara doğru geldim. Bir iki saat orda suyun içinde bekledim. Arkadaşım 112 acil ekibe ulaştı yardım getirmek için. 1 - 2 saat içerisinde beni kurtaracaklarını düşünüyordum. Bu sırada köylülerinde yardımıyla arkadaşlar beni sudan çıkarttılar. Ben sırt üstü orada 10 saat bekledim. Gece 2 - 2,5 gibi AFAD ekibi geldi. Arkadaşlarım yardım için Vali'ye kadar ulaşmışlar. Buna rağmen AFAD ekibi geldiğinde yanlarında teçhizat yok. Ellerinde bir ip ile gelmişler GPS cihazı yok, sedye yok, atel yok. AFAD müdürü ve ekibi iyi arkadaşlar ilgilendiler gerçekten iyi niyetlilerdi teşekkür ederim ama iyi niyet yetmiyor. AFAD ekibi iplerle bağlayarak beni çıkartmaya çalıştılar yapamayacaklarını anlayınca askeriyeye haber verdiler, askeri helikopter geldi. Sedyede helikopterle birlikte geldi ve bulunduğumuz yerden beni alıp sahil güvenliğin bulunduğu yere getirdi. Devlet kurumları arasındaki bu koordinasyonsuzluk yani. Ben bu kadar acıyı çekmeyi hak etmedim. Ciddi bir yaram olsaydı ölebilirdim. Hava açıktı, bulunduğumuz yer belliydi buna rağmen ben 20 saate yakın bekledim. Yani benim bacağım saat 2'de kırıldıysa 2.30'da 112'nin haberi olmuştu. Bacağımda şu an tek kırık var ve yarın ameliyat olacağım."
VALİLİK: SEDYEYLE TAŞINDI
Özgür Şeker sedyenin olmadığını öne sürerken, Hatay Valiliği'nden olayla ilgili yapılan açıklamada Şeker'in sedye ile taşındığını belirtildi. Valiliğin internet sitesinden yapılan açıklamada şöyle denildi:
"06 Temmuz 2014 Pazar günü saat 15.00 sıralarında gerçekleşen olayda, bacağında kırıklar oluşan ve bölgede mahsur kalan Coğrafya öğretmeni Özgür Şeker'in yanında bulunan arkadaşları AFAD ekiplerine haber vererek yardım istedi. AFAD'ın sorumlu müdürü dahil 11 kişilik ekip ve 2 araçla başlattığı ve yaklaşık on beş saat süren zorlu mücadele sonucunda ekip saat 02.30'da vatandaşa ulaştı. AFAD ekipleriyle birlikte olay yerine gelen sağlık görevlisi vatandaşa burada ilk müdahaleyi yaparak sedyeye aldı. Güvenli bir şekilde sedyeye bağlanan vatandaş, kanyonun içinde 3 saat süren zorlu bir yürüyüşün ardından saat 05.30'da helikopterin havadan alabileceği bir noktaya getirildi. Yaralı vatandaşımız AFAD'ın talebi üzerine bölgeye gönderilen Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Acil Kurtarma Helikopteri'ne alınarak saat 07.05'te İskenderun Devlet Hastanesi'ne nakledildi."
VALİ, AFAD'I TEBRİK ETTİ
Sitedeki açıklamada Hatay Valisi Celalettin Lekesiz'in değerlendirmelerine de yer verildi ve Lekesiz, kurtarma çalışmalarıyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
"Saatler süren zorlu bir operasyonun ardından vatandaşımızın sağ salim kurtarılması hepimizi son derece mutlu etti. Başbakanlık AFAD'a, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na, profesyonel ve modern ekipmanlarıyla ilimizde bu tür arama-kurtarma olaylarına müdahale eden Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Arama Kurtarma Ekibimize bu vesile ile teşekkür ederim."

FOTOGRAFLI