Kampanyada skandal harita!

Türkiye, İran, Irak ve Suriye ile ABD’nin uyarılarına rağmen Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani tarafından yapılacak bağımsızlık referandumu için asılan afişler gerilim yarattı. Erbil’den Süleymaniye’ye kadar Kuzey Irak kentlerinin merkezlerine, Erbil kalesine ve neredeyse tüm caddelere asılan ve üzerinde ‘Bağımsızlığa evet’ yazan propaganda afişlerindeki sözde Kürdistan haritası Barzani’ni asıl niyetini ortaya çıkardı. IKBY tarafından bastırılan afişlerde yıllardır PKK’nın yayın organlarında kullanılan harita yer aldı.

Dört ülkeden toprak

Barzani’nin daha önce de dile getirdiği bağımsızlık ve büyük Kürdistan hayali referandumla birlikte tekrar gündeme geldi. Kuzey Irak’ın her tarafına asılan afişlerdeki haritada İran, Irak ve Suriye’nin bir kısmı ile Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Akdeniz ve İç Anadolu bölgesinde yer alan 26 kenti sözde Kürdistan haritasında yer alıyor.

Türkiye’nin üçte biri

Afişlerde yer alan ve Türkiye’nin yaklaşık üçte birini kapsayan haritada Güneydoğu Anadolu bölgesinden Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Batman, Diyarbakır, Mardin veSiirt, Doğu Anadolu bölgesinden Ardahan, Kars, Iğdır, Erzurum, Ağrı, Van, Muş, Şırnak,Hakkari, Bitlis, Bingöl, Erzincan, Tunceli, Elazığ ve Malatya, Akdeniz bölgesindenKahramanmaraş, Kilis ve Hatay, İç Anadolu bölgesinden ise Sivas’ın tamamı ya da bir kısmı fularlara, tişörtlere basılan, mitinglerde kullanılan ‘büyük Kürdistan’ toprakları arasında gösteriliyor.

IKBY’DEN AÇIKLAMA GELDİ: ‘O haritaları biz asmadık’

IKBY hükümeti haritaların kendi bilgeleri dahilinde olmadığını, bazı özel şirketler tarafından kiralanan panolara asıldığını söyledi.  AA muhabirine konuşan IKBY Dışilişkiler Dairesi Türkiye Masası Sorumlusu Dr. Abdusselam Stuni, “O haritaların hükümet ile bir alakası yok. Resmi olarak halkı bilgilendirmek için kullandığımız harita Irak’la sınırlıdır. Bazı özel şirketler sorumsuz bir şekilde davranıp asmış” dedi.

İlk oylar kullanıldı

25 Eylül’de yapılması planlanan Iraklı Kürtlerin bağımsızlık referandumunda ilk oyunkullanıldığı açıklandı. Saat farkından dolayı Çin’de elektronik oy verme işlemlerinin başladığını belirten Kürdistan Bölgesi Yüksek Seçim ve Referandum Konseyi Genel Veri Müdürü Karwan Celal, “Referandumda ilk oy Çin’de kullanılmış oldu” dedi.

Sonunda ölüm de olsa

Amerikan’ın Sesi (VOA) Kürtçe Servisi’ne konuşan Barzani, şunları söyledi: “1960 ve 1970 yıllarında değiliz. Artık kendi kaderimizi tayin etme zamanı geldi. Hiç kimsenin bize yol çizmesini istemiyoruz. Bunun sonunda ölüm de olsa hazırız. Umarım referandum Türkiye ile olan ilişkilerimizi etkilemez. Ancak hiç kimsenin tehdidini de kabul etmiyoruz. Tehdit dilini kullanan Türk yetkililere bu mesajımın açık bir şekilde ulaşmasını istiyorum.”

Talabani’nin oğlu heyecanlandırdı

Referanduma destek veren Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekteri CelalTalabani’nin oğlu Pavel Talabani tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Referandumun ertelenmesi konusunda Birleşmiş Milletler, ABD, Fransa ve İngiltere’nin sunduğu teklif en iyi çözümdür. Kısa bir süre içerisinde tüm sorunların çözülmesi için Bağdat ile görüşmelere geçilecek. Eğer bu görüşmeler başarıya ulaşmazsa o zaman uluslararası toplumun desteğiyle bağımsızlık referandumuna gidilecek” ifadeleri kullanıldı. Ancak açıklama, KYB’nin resmi internet sitesi ve birçok yerel medyada yer aldıktan bir müddet sonra yayından kaldırıldı. Talabani, Facebook’tan yaptığı açıklamada, hesabının hacklendiğini belirtti. IKBY’den yapılan yazılı açıklamada da iddianın asılsız olduğu, böyle bir durumun söz konusu olmadığı 

ifade edildi.