ESKİŞEHİR'de kadın cinayetlerini protesto etmek için yürüyüş yapan kadınlara bir erkek "Niye bağırıyorsunuz? Gereken yapılıyor" diye tepki gösterirken, başka bir erkek ise "Ağzınıza sağlık. Çok güzel konuştunuz. Tebrik ediyorum" diyerek destek verdi.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi olan 11 kadın Hoşnudiye Mahallesi'ndeki kanatlı Alışveriş merkezi önünde bir araya geldi. Kadınlar "12'sinde evlendi, 13'ünde anne oldu, 14'ünde hayatını kaybetti. Kader'in hesabını soracağız" yazılı pankart açıp Deliklitaş Mahallesi Hamamyolu Caddesi'nde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü binasına doğru yürüyüşe geçti.
TEPKİ GÖSTERDİ
Çeşitli sloganlar atarak yürüyen kadınlara Hamamyolu Caddesi girişinde yoldan geçen bir kişi 'Niye bağırıyorsunuz?', 'Gereken yapılıyor' diye tepki gösterdi. Gruptaki kadınların da karşılık vermesiyle kısa süre gerginlik yaşandı. Grubu takip eden sivil polisler araya girerek tepki gösteren kişiyi uzaklaştırdı.
İL MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI
Aile ve Sosyal politikalar İl Müdürlüğü önüne kadar gelen kadınlar burada basın açıklaması yaptı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına basın açıklamasını okuyan Özge Uyanık, 12 yaşındayken evlendirilip 14 yaşındayken Siirt'in Pervani ilçesinde ölen Kader Erten için toplandıklarını söyledi. Özge Uyanık şunları söyledi:
"Henüz 12 yaşındaydı evlendirildiğinde Kader, daha kendi çocukken iki bebek dünyaya getirdi, birini kaybetti. Ablalarının, kadın kardeşlerinin kendi hayatlarına karar vermek istediği için, boşanmak istediği için, erkek şiddetine karşı geldiği için öldürüldüğü bir ülkenin binlerce çocuk gelininden biriydi. Sadece hayatı değil yaşam hakkını da çaldılar çocuk yaşta evlendirerek. AKP'nin kadınlara, Kader'e reva gördüğü hayat bu. Çocuk gelin gerçeğini belli yörelere, belli sınıflara mal etmeye çalışanlara bir kez daha sesleniyoruz. Henüz çocuk yaşta binlerce kadının evlenmek zorunda kalmasının baş sorumlusu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'dır. Daha kendi çocuk binlerce kadının hastane acillerinde doğum sırası beklemesinin baş sorumlusu AKP hükümetidir. Zorunlu eğitim 4 yıla düşürülmeseydi çocuk gelinliğin önü açılmazdı ve Kader şu an lise öğrencisi olabilirdi."
TEBRİK ETTİ
Basın açıklaması sırasında yoldan geçen bir kişi ise durup açıklamayı sonuna kadar dinledi. Orta yaşlardaki bu kişi daha sonra basın açıklaması yapanların tek tek elini sıkıp "Ağzınıza sağlık. Çok güzel konuştunuz. Tebrik ediyorum, sizlerin yanındayız" dedi.
Basın açıklamasına katılanlar daha sonra dağıldı.