DİYARBAKIR'da kaçak sigara sattığı suçlamasıyla tutuklu yargılanan ve "Dershane parası biriktirmek için yapıyordum" diyerek kendini savunan lise öğrencisi 17 yaşındaki M.Ç., 1 yıl 1 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. Cezayı 2 yıldan az olduğu için erteleyen mahkeme, M.Ç.'ye, 1 yıl 2 ay içinde bir suç işlerse bu cezasını da çekeceğini bildirdi.
Diyarbakır'da 2012 yılının Ekim ayında devriye görevi yapan polisler, kaçak sigara satan M.Ç.'yi gözaltına aldı. Tezgahında 210 paket kaçak sigara ele geçirilen ve herhangi bir suç kaydı olmayan M.Ç., yaşı küçük olduğu için Çocuk Şube Müdürlüğü'ne teslim edildi.
İşlemleri tamamlanan M.Ç., sigara kaçakçılığı suçlamasıyla savcılığa gönderilirken, sigaralara polis tarafından el konuldu. Savcılıkta ifadesi alınan M.Ç., babasının işçi emeklisi olduğunu ve 11 kardeş olduklarını belirtti. Üniversiteye hazırlandığını, dişhekimi olmak istediğini söyleyen M,Ç., "Dershaneye gitmek için hafta sonları sigara satıp para biriktiriyorum. Sigara satmanın suç olduğunu bilmiyordum. Bilseydim satmazdım, pişmanım" dedi. M.Ç., tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, savcılık olayla ilgili soruşturma başlattı.
154 LİRALIK SİGARA İÇİN 3 YIL HAPİS İSTENDİ
M.Ç. hakkında hazırlanan iddianamede, Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu mağdur olarak yer aldı. İddianamede M.Ç.'nin 'Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Kanunu'na muhalefet' suçundan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılması istendi. M.Ç.'nin tezgahında ele geçirilen 210 paket kaçak sigaranın değerinin ise 154.50 lira olduğu belirtildi.
TAPDK VE GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ:SUÇTAN ZARAR GÖRDÜK"
İddianamenin kabulünün ardından M.Ç.'nin yargılanmasına Diyarbakır Çocuk Mahkemesi'nde başlandı. Kapalı duruşmada Gümrük Müdürlüğü ile TAPDK suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle davaya müdahil olmak istedi. TAPDK Hukuk Müşavirliği'nden gönderilen dilekçede, 'Muhtemel kamusal, toplumsal ve tıbbi zarar nedeniyle davaya katılma talebinde bulunma zorunluluğu doğmuştur' ifadeleri kullanıldı. TAPDK, yargılama ve avukatlık ücretinin de M.Ç'ye yükletilmesine karar verilmesini istedi. Mahkeme her iki kurumun davaya müdahillik talebini suçtan zarar görme ihtimali bulunduğu için kabul etti.
Yargılama sırasında mahkeme Diyarbakır Gümrük Müdürlüğü'ne yazı yazarak, suçtan kaynaklanın zararın bildirilmesini istedi. Gönderilen cevapta sanığın kamu zararı nedeniyle bir ödeme yapmadığı belirtilerek, "Ele geçirilen eşyanın imhasına karar verilmesi halinde taşıma, depolama, yazışma ve vergi olmak üzere kamu zararı oluşacaktır. Suçtan dolayı kamu idaresinin uğradığı zararın tespiti için tutanak tutulmuş, sigaralardan dolayı gümrüklenmiş değerin 1363 lira olduğu tespit edilmiştir"ifadeleri kullanıldı.
AKADEMİK HEDEFİNE ULAŞMAK, SUÇA SÜRÜKLENMESİNDE ETKİLİ OLDU
Yargılama aşamasında suça sürüklenen çocuk olarak tanımlanan M.Ç. için mahkemece pedagog Berrin Oyur'a sosyal inceleme raporu hazırlatıldı. M.Ç.'nin dişhekimi olmak için sınavlara hazırlandığı belirtillen raporda, "Yaşadığı kültürden farklı olarak konuşma üslubunun düzgün, konuşkan ve sıcakkanlı davrandığı, çok kitap okumasının düzgün konuşmasında etkili olduğu değerlendirilmiştir. Çocuğun suça sürüklenmesinde ekonomik koşulların ve akademik hedefine ulaşamak için çalışmak zorunda kalmasının etkili olduğu anlaşılmıştır. Yaz tatilinde dershane parası için çeşitli işlerde çalıştığı öğrenilmiştir.Aile ekonomik sıkıntı yaşamaktadır. Gecekondu tarzı tek katlı evde yaşamakta, soba ile ısıtılan evde temel ihtiyaçları karşılayacak düzeyde eşya bulunmamaktadır" ifadeleri yer aldı.
1 YIL 1 AY 10 GÜN HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI
Davanın 4'üncü celsesinde karar veren mahkeme, M.Ç.'yi 'Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu kanununa' muhalefet suçundan 2 yıl hapis ve 5 gün adli para cezasına çarptırdı. Mahkeme, M.Ç'nin suç tarihinde 18 yaşından küçük olması nedeniyle cezayı 1 yıl 4 ay hapis ve 3 gün adli para cezasına çevirdi. Yargılamadaki olumlu davranışlarını hafifletici sebep sayan mahkeme, M.Ç.'nin cezasını 1 yıl 1 ay 10 gün hapis ve 2 gün adli para cezasına düşürdü.
Kararda M.Ç.'nin kamu zararını gidermemesi nedeniyle hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığı belirtildi. İleride bir daha suç işlemeyeceği konusunda olumlu kanaat oluştuğundan hapis cezasını erteleyen mahkeme, Mazlum'un 1 yıl 2 ay süre ile denetime tabi tutulmasına hükmetti. Kararda, M.Ç.'nin denetim süresi içinde bir suç işlemesi halinde cezanın infazına karar verileceği belirtildi. Mahkeme, müdahil kurumların avukatlık ücreti olan 300 lira ve 32 lira yargılama giderinin de M.Ç.'den tahsil edilmesine karar verdi.
BORÇ PARA İLE DERSHANEYE GİDİYOR
Şu anda 18 yaşında olan ve lise son sınıfa giden M.Ç. ise "Babam şu anda borç parayla beni dershaneye gönderiyor. Ailemin maddi durumu kötü. Dershane parası biriktirmek için kaçak sigara satıyordum. Yakalandım ve hakkımda ceza verildi. Hedefim dişhekimi olmaktı. Yaptığımın suç olduğunu söylediler. Ben suç olduğunu bilmiyordum. Babam ayda 600 lira emekli maaşı alıyor. Evde çalışan kimse yok. Maaşın yarısı krediye gidiyor. 300 lira ile geçiniyoruz. Derslerim iyi ve sınavı kazanacağım. Israrla okumak istiyorum. Bundan sonra sigara satmayacağım. Ama bu cezanın olmaması lazımdı" diye konuştu.

FB(GG/SS) (FOTOĞRAFLI)
----
M.Ç.: Mazlum Çalpan