ZONGULDAK'ta, iş güvenliği önlemleri alınmadan üretim yapılan ruhsatsız kömür ocaklarında 1992'den bu yana meydana gelen iş kazalarında toplam 112 maden işçisi hayatını kaybetti. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, madencilerin köstebek yuvası gibi dehlizlerde, kör kuyularda göz göre göre ölmesinin sorumluluğunun devlete ait olduğunu söyledi.
Geçen 6 Aralık'ta ruhsatsız kömür ocağında çalışan 3 işçinin metan gazı zehirlenmesi sonucu ölmesi, kentteki kaçak kömür ocakları sorununu yeniden gündeme getirdi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve 26 özel maden şirketinin yıllık toplam 3 milyon ton kömür üretimi yaptığı kentte bir çok kişi de kaçak kömür ocaklarında denetim ve iş güvenliği önlemlerinden yoksun üretim yapıyor.
GMİS'in kayıtlarına göre 1992'den bu yana kaçak kömür ocaklarında meydana gelen göçük, patlama, gaz zehirlenmesi ve diğer iş kazaları sonucunda toplam 112 madenci hayatını kaybetti.  
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, 14 bin 500 işçi ile çalışması gereken TTK'nın 9 bin 500 işçi ile çalıştığını ve yıllık 5 milyon ton üretim kapasitesine rağmen sadece 1.5 milyon ton üretim yaptığını söyledi. Zonguldak havzasında taşkömürü rezervinin 1.3 milyar ton olduğunu hatırlatan Alabaş, "Kömür var, çıkartacak işçi hazır, ancak TTK işçi almıyor, özel sektör teşvik edilmiyor" dedi.
Bunun sonucunda bölge insanının kural dışı, kayıt dışı kaçak ocaklarda çalıştırılmaya mecbur bırakıldığını savunan Alabaş, şöyle konuştu:
"Bölge insanı işsiz, cahil ve başka yapacak işi yok diye, maden bile sayılmayacak  denetimsiz, iş güvenliği önlemleri alınmayan köstebek yuvası gibi dehlizlerde, kör kuyularda canımızın yanmasına göz yumulmasını doğru bulmuyoruz. Bu durum devletin sorumluluğundadır. Bölge insanının cahil ve işsizliğinden yararlanılarak bu tür yerlerde ölmesine müsade edilmemelidir. Kömür var, arz ve talep de varsa bunu disipline almak, havzanın gerçek sahibi olan kamu kurumlarının, daha sonra da rödevans saha sahiplerinin sorumluluğunda. Kaçak ocaklarla ilgili denetimleri artırıp, caydırıcı cezaları ortaya koyup, bunu da bir sisteme bağladığınızda bu tür iş cinayetleri asgari düzeye inecektir. Bununla ilgili acil önlemler alınmalıdır."