BURSA’da 2008 yılında bir bankadan 47 bin 99 liralık konut kredisini banka görevlisinin tavsiyesi üzerine Japon Yeni olarak çeken fabrika işçisi 40 yaşındaki İsa Yaşa, Japon Yeni’ndeki dalgalanmalar yüzünden aylık geri ödemesinin 5 ayda neredeyse iki buçuk katı artması üzerine Bursa Tüketiciler Derneği’ne başvurdu. Dernek aracılığıyla Tüketici Mahkemesi’ne Uyarlama Davası açan Yaşa’nın borcunun 15 bin lirasının iade edilmesine karar verildi.
Bursa'da, 15 Temmuz 2008 tarihinde bir bankaya konut kredisi için başvuran evli 2 çocuk babası İsa Yaşa, banka görevlisinin tavsiyesi üzerine Japon Yeni üzerinden 47 bin 99 lira kredi aldı. Japon Yeni’nde artış olmaması durumunda bankaya 54 bin 959 lira ödemesi gereken Yaşa’nın Ağustos ayında 635 lira olan taksit tutarı, Japon Yeni’ndeki dalgalanmalar yüzünden 5’inci taksitte bin 453 liraya ulaştı. J
TAKSİTLERİ SABİTLENDİ
apon Yeni’ndeki artışın aynı şekilde devam etmesi durumunda borcunun 99 bin 349 liraya ulaşacağını hesaplayan İsa Yaşa, taksitlerini ödeyemez duruma gelince Bursa Tüketiciler Derneği’ne başvurarak hukuki destek istedi. Bunun üzerine 2012 yılının Ocak ayında Bursa Tüketici Mahkemesi’ne Uyarlama Davası açıldı. Yargılamanın ardından Tüketici Mahkemesi tüketicinin talebini haklı buldu. Mahkeme Yaşa’nın kredi taksitlerini bin 25 lira olarak sabitleyerek, davanın açıldığı tarihten mahkemenin sonuçlandığı tarihe kadar tüketici tarafından fazladan ödenen 5 bin 940 liranın ise mahsup edilmesine karar verdi. Ayrıca İsa Yaşa’nın kalan 20 taksitli borcunun da bin 25 lira olarak ödenmesine karar verildi. Dava sonucunda 15 bin liraya yakın mağduriyetinin giderilmiş olduğunu belirten Yaşa, "Krediyi aldıktan sonra Japon Yeni yükselmeye başlayınca biz bankaya giderek Türk Lirası’na dönmek istedik ancak banka kabul etmedi. Biz de bu davayı açtık. Şu an borcumuzu Türk Lirası üzerinden ödeyeceğiz. Bu konuda mağdur olan herkes mahkemelere giderek haklarını arasın" dedi.
YANLIŞ HESAP YARGIDAN DÖNER
Bankalara çağrıda bulunduklarını belirten TÜDEF ve Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz da şunları söyledi:
"Tatlı karlar uğruna tüketiciyi evinden, yuvasından etmeyiniz. Her zaman tüketicinin krediye, bankaların da tüketiciye ihtiyacı vardır. Geçici çıkarlarınız için ilişkilerinizi bozmayınız. Aksi taktirde yanlış hesap Bağdat’tan değil yargıdan dönecektir diyor, tüm tüketicilerimizi hak aramaya davet ediyoruz."