NEVŞEHİR’in Göreme Beldesi'nde geçen 9 Eylül'de bisikletle Zemi Vadisi'nde gezintiye çıkan Japon turistlerden 22 yaşındaki Mai Kurihara’yı öldürdüğü aynı yaştaki Hoshie Temakatsu’yu yaraladığı suçlamasıyla tutuklanan 23 yaşındaki Fatih Uyar'ın yargılanmasına devam edildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı Hülya Yazar Günay'ın Bakanlık olarak davaya müdahil olma isteği, mahkeme heyeti tarafından kabul edildi. Sanık Uyar ise önceki duruşmada olduğu yine tüm suçlamaları reddetti.
Nevşehir Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün öğleden sonra başlayan davanın ikinci duruşmasına, tutuklu sanık Fatih Uyar ve avukatı Ayhan Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı Hülya Yazar Günay katıldı. Günay’ın, öldürülen Japon turist için Bakanlık olarak müdahil olmak istediklerini belirten verdiği dilekçe mahkeme heyeti tarafından kabul edildi. Duruşmayı Japonya Büyükelçiliği’nden gelen iki görevli de takip etti. Aile ve Sosyal Politikalar avukatı Hülya Yazar Günay, sanık Fatih Uyar’ın suçlamaların tamamından cezalandırılmasını talep etti.
Mahkeme Başkanı, sanık Uyar’a, "Geçen duruşmada da suçlamaları kabul etmediğini söyledin. Mustafa Mehmet isimli bir şahıstan bahsettin. Bu şahsa hem arabanı vermişsin hem de para verdiğini söylüyorsun. Soyadını bile bilmediğin bir kişiye nasıl hem para hem de arabanı veriyorsun?" dedi. Sanık Fatih Uyar, "Sözünü ettiğim şahıs bana yurt dışından araba getirecekti. Ben bu yüzden kendisine 18 bin TL para vermiştim. Daha sonra arabayı getirmeyince kendisinden bu parayı istedim ve aramızda sorun çıktı" yanıtını verdi.
Mahkeme Başkanı'nın, "Neden bu zamana kadar konuşmadın. Cinayet işlendi. Bu zamana kadar neden bekledin?" sorusuna karşılık ise Uyar, "Siz sordukça ben söylüyorum. Siz sormayınca da ben söylemedim. Ben böyle bir şey yapmadım. Suçlamaları kabul etmiyorum" yanıtını verdi. İddia makamı sanığın, 'cinsel saldırıda bulunmak amacıyla adam öldürmek, yağma, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, cinsel saldırı ve cinsel saldırıda bulunmak için adam öldürmeye teşebbüs' suçlarından ayrı ayrı cezalandırılmasını talep etti.
Sanık Uyar’ın avukatı Ayhan Şahin, deliller arasında yer alan güvenlik kamerası kayıtlarının yeniden incelenmesi ve müvekkilinin sözünü ettiği Mustafa Mehmet isimli şahsın bulunabilmesi ve gerekli savunmayı yapabilmeleri için süre talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, sanık Fatih Uyar'ın avukatı Ayhan Şahin’in talebini kabul ederek duruşmayı 10 Aralık 2013 Salı günü saat 14.30’a erteledi.
Japonya Büyükelçiliği’nden gelen yetkililerin, Japon turistin fotoğraf makinesinin kendilerine iade edilmesi talebini de mahkeme heyeti uygun buldu.
OLAY NASIL OLMUŞTU
Kapadokya bölgesini gezmek için Türkiye’ye gelen Japon turistler Mai Kurihara ile Hoshie Temakatsu, 9 Eylül 2013 tarihinde Nevşehir’in Göreme beldesindeki Zemi Vadisi’nde bıçaklı saldırıya uğramıştı. Olay sonrasında Mai Kurihara ölmüş, arkadaşı Hoshie Temakatsu ise ağır yaralanmıştı. Temakatsu, kaldırıldığı Nevşehir İ. Şevki Atasagun Devlet Hastanesi’nde yapılan tedavisinin ardından Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans uçak ile 19 Eylül 2013 günü Japonya’ya gönderilmişti.
Güvenlik güçleri yaptıkları araştırmalar sonrasında ilk olarak M.V.D. ‘yi yakalamış ve mahkemece tutuklanarak Nevşehir E Tipi Cezaevi’ne gönderilmişti. Sonrasında ise Fatih Uyar olayın asıl faili olarak yakalanınca suçsuz olduğu anlaşılan M.V.D. serbest bırakılmıştı.