BURSA’da jandarma ekipleri, Türkiye’de ilk defa doğal afetlerde arama kurtarma çalışmalarına destek vermek için bisikletseverleri kullanacak. Yeşil Pedal Bisiklet Derneği üyeleri, muhtemel bir afet durumunda ulaşım ve iletişim altyapısının zarar gördüğü bölgelerde kan taşıyıp haberleşmeyi sağlayarak kurye görevi yapacak.
Bursa Valiliği, AFAD İl Müdürlüğü, Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanlığı, Büyükşehir Belediyesi ile Yeşil Pedal Bisiklet Derneği işbirliğiyle 'Bisikletli Afet Gönüllüleri Projesi' kapsamında bisiklet tutkunlarına İl Jandarma Komutanlığı’nda doğal afet eğitimi verildi. Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık ile İl Jandarma Komutanı Albay Vedat Çolak tarafından karşılanan bisiklet tutkunları, Sikorsky tipi askeri helikopterin teknik özelliklerini yakından görme imkanı buldu. Kendilerine ise pilotların, doğal bir afet anında helikoptere yaklaşım biçimi ve hasta taşınıp alınması anlatıldı.
Bisiklet tutkunları daha sonra Uludağ Jandarma Arama Kurtarma birliklerinden GPS, harita kullanımı ve Arazide yön bulma tekniklerini öğrenip, Jandarma Arama Kurtarma Köpeklerinin afetlerde nasıl çalıştıkları konularında bilgi aldı. Yeşil Pedal Bisiklet Derneği Kurucu Başkanı Yalçın Ataylar, "Bisikletler her yere gidebildiği için muhtemelen bir Afet anında arkadaşlarımızla gönüllü olarak yolların çöktüğü ve iletişimin kesildiği noktalara rahatlıkla ulaşabiliriz. Bundan sonra temel ilk yardım, deprem bilinci, temel itfaiye konusunda eğitimler alacağız. Bisikletçi, enkazdan yaralı kurtarmayacak, enkazda görev almayacak. Esas önemli olan lojistik destek bisikletçiler telsiz iletişimi sayesinde başta kan taşıyıp iletişimin koptuğu noktalarda ise haberleşmeyi sağlayacak" dedi.