GÜMÜŞHANE’nin Kürtün İlçesi’nde 28 yaşındaki Özkan Görmüş’ün kendisini kovalayanlardan kaçarak sığındığı jandarma aracı içinde tabancayla vurularak öldürülmesiyle ilgili dava, Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi’nin bazı sanıklar yönünden bozma kararının ardından yeniden görülmeye başlandı.
Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, jandarma aracında vurularak hayatını kaybeden Özkan Görmüş'ün annesi Ayşe ve babası Eyüp Görmüş ile tutuksuz sanık Güllü Güzel hazır bulundu. Duruşmaya Giresun E Tipi Cezaevi'nden telekonferansla katılan tutuklu sanık 65 yaşındaki Cafer Güzel, olayın Özkan Görmüş'ün, gelini Zeynep Güzel'e tecavüz etmesinden kaynaklandığını ileri sürerek, " Gelinime tecavüz edildiği için köyde insanların yüzüne bakamaz oldum. Bu yüzden olay günü Özkan'a karşı bu eylem gerçekleşti. Bir anlık bir durum oldu. Çok pişmanın" dedi ve gelini Zeynep Güzel’in dünyaya getirdiği bebeğin Özkan Görmüş’ten olup olmadığını tespiti için DNA testi istediğini söyledi. Görmüş ailesinin avukatı Ali Haydar Dereli de, Astsubay Nadir Kutlu’nun görevini yerine getirmediğini ve Jandarma aracı içerisindeki Özkan'ın ölümüne neden olduğunu iddia etti, Zeynep Güzel'in çocuğunun Özkan Görmüş'ten olup olmadığının tespiti için DNA testi yapılmasını istedi.
DNA TESTİNE KARAR VERİLDİ
Mahkeme heyeti, Oktay Güzel'in eski eşi Zeynep Güzel'in dünyaya getirdiği bebeğin Özkan Görmüş'ten olup olmadığının tespiti için DNA testi yapılmasını kararlaştırdı, sanık Cafer Güzel’in tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 15 Mayıs 2014 tarihine erteledi.
DNA TESTİ YAPILMIŞ, BEBEĞİN OKTAY GÜZEL'DEN OLMADIĞI BELİRLENMİŞTİ
Daha önceki duruşmalar sırasında Cafer Güzel'in oğlu Oktay Güzel, eşi Zeynep Güzel’in ölen Özkan Görmüş ile ilişkisi olduğunu ileri sürmüş, eşinin telefonunda o kişiden gelen bir mesajı yakaladığını belirterek, "Başkasından hamile kaldığından şüphelendim, DNA testi istediğimi söyledim. O gece saat 03.00’te kalktığımda eşim evde yoktu" açıklamasında bulunmuştu. Oktay Güzel’in duruşmalar sırasında boşanma davası açtığı eşi Zeynep Güzel'in bebeğine Adli Tıp Kurumu'nda yapılan DNA testinin sonucuna göre bebeğin Oktay Güzel'den olmadığı belirlenmişti.
OLAYIN GEÇMİŞİ
Olay, Kürtün’ün Taşlıca Köyü'nde 17 Eylül 2010 tarihinde meydana geldi. Cuma namazı için babası Eyüp Görmüş ile birlikte camiye giden Özkan Görmüş'ün yolu Merkez Mahallesi'nde, aralarında husumet bulunan Güzel ailesi mensupları tarafından kesildi. Babasıyla birlikte aracı terk edip kaçan Özkan Görmüş, jandarmadan yardım istedi. Özkan Görmüş ile kardeşleri Özgür ve Kibar Görmüş, kısa süre sonra gelen jandarma aracına binerek Taşlıca Köyü Merkez Mahallesi'ne gitti. Ancak jandarma aracının mahalleye gelmesi sonrasında Güzel ailesi aracın çevresini sardı. Taş ve sopalarla saldıran grup, Özgür Görmüş'ü araçtan çıkartıp dövdü, Cafer Güzel de tabancayla ateş ederek jandarma aracındaki Özkan Görmüş'ü vurduktan sonra kaçtı. 4 kurşunla yaralanan Özkan Görmüş, kaldırıldığı Kürtün Devlet Hastanesi'nde öldü. Cafer Güzel, oğulları Fikret, Oktay, Tekin Güzel ve kızı Hamide Yiğit ile eşi Güllü Güzel, Giresun’un Tirebolu İlçesi'nde olaydan 2 gün sonra gözaltına alındı. Torul’da çıkarıldıkları mahkemede Cafer Güzel ile oğulları ve kızı tutuklanarak Gümüşhane E Tipi cezaevine konuldu, eşi Güllü Güzel ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Cinayet zanlısı tutuklu sanık Cafer Güzel hakkında, “Haksız tahrik altında tasarlayarak adam öldürme ve ruhsatsız silah taşıma”, Fikret, Oktay, Tekin Güzel ve kızı Hamide Yigit ile Güllü Güzel hakkında, “Haksız tahrik altında tasarlayarak adam öldürme suçuna yardım etmek ve kolluk kuvvetlerine görevi yaptırmamak için direnmek, hakaret, yaralama ve tehdit”, Jandarma aracında görevli Astsubay Nadir Kutlu ve emrindeki erler Ramazan Kazan, Ercan Güneş ile Emrah Arık hakkında da, “görevi ihmal” suçlarından dava açıldı. Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 2'nci duruşmasında Cafer Güzel'in oğulları ve kızı da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
CAFER GÜZEL'E 26 YIL 2 AY HAPİS VERİLMİŞTİ
Yaklaşık 2 yıl süren davada, tutuklu sanık Cafer Güzel 26 yıl 2 ay hapis ve 2 bin lira para cezasına çarptırıldı. Tutuksuz sanıklardan Oktay Güzel'i, 'tehdit' ve 'görevi yaptırmamak için direnme' suçundan 3 yıl 5 ay hapis cezası ve 'hakaret' suçundan da 860 lira para cezasına çarptıran mahkeme, Tekin ve Fikret Güzel ile Hamide Yiğit hakkında da, 'tehdit', 'hakaret' ve 'görevi yaptırmamak için direnme' suçlarından 4’er yıl 8’er ay hapis ve bin 700 ile 3 bin lira arasında değişen para cezalarına hükmetti. Mahkeme, Cafer Güzel’in işe Güllü Güzel hakkında ise beraat kararı verdi. Tutuksuz yargılanan jandarma timinde görevli Astsubay Nadir Kutlu hakkında görevi ihmal suçundan 7 ay 15 gün hapis cezasına hükmeden heyet, cezayı 7 bin 875 lira para cezasına çevirdi. Jandarma erler Ercan Güneş, Emrah Arık ve Ramazan Kazan hakkında ise beraat kararı verildikten sonra dava dosyası Yargıtay'a gönderildi.
YARGITAY BOZDU
Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, Cafer Güzel hakkında haksız tahrik hükümlerinin uygulanmaması, beraat etmesi gereken Astsubay Nadir Kutlu'ya ceza verilmesi, ceza alması gereken Güllü Güzel'in beraatına hükmedilmesi nedeniyle mahkemenin kararını bozdu.