İZMİR’in çeşitli semtlerinde ev ve işyerlerinden hırsızlık yapan şebeke, polisin operasyonuyla çökertildi. Şüphelilerin hırsızlık yaptıkları işyerlerine olaydan sonra bu kez aile görünümünde tekrar gittikleri, bir yandan geride ipucu bırakıp bırakmadıklarını öğrenmeye çalıştıkları, diğer yandan da aynı yerden mal çalmayı sürdürdükleri ortaya çıktı. Şebeke son işinde, takip edildiklerinden habersiz aynı taktiği uygulayınca suçüstü yakalandı.
Bir süredir kentin çeşitli semtlerindeki ev ve işyerlerinde meydana gelen hırsızlarda benzer yöntemlerin kullanıldığı belirlendi. Araştırmalarını bu yönlere kaydıran İl Emniyet Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, olayları aynı kişilerin yaptığını saptadı. Parmak izi araştırmalarından, elde edilen bilgiler ve ipuçlarından şebeke elemanlarının kimlikleri tespit edildi. Araştırmaların tamamlanmasıyla birlikte de 8’i işyeri toplam 23 adrese eş zamanlı yapılan baskınlarda, 2’si kadın 10 kişi gözaltına alındı. Ayrıca operasyon kapsamında, çalıntı malları satan 8 işyeri sahibinin de şüpheli olarak ifadeleri alındı, ancak savcının talimatıyla serbest bırakıldı. Baskınlarda yaklaşık 80 Bin TL’lik, elektronik, ziynet eşyaları ele geçirildi.
ÖNCE HIRSIZIK, SONRA ZİYARET
İzmir ve Denizli’de toplam 35 hırsızlık olayına karışan şebeke üyelerinin, hırsızlıkların ardından özellikle işyerlerine yönelik uyguladıkları ilginç yöntem de ortaya çıktı. Şüphelilerin ilk olarak işyerinden hırsızlık yaptığı, ardından da birkaç saat sonra aynı işyerine bu kez aile görünümünde müşteri gibi gidip hırsızlığın ayrıntılarını, geride ipucu bırakıp bırakmadıklarını öğrenmeye çalıştıkları belirlendi. Bu işi de şebeke liderlerinden H.K. ile E.Ç.’nin eşleriyle yaptığı öğrenildi.
Operasyondan bir gün önce de şüphelilerin yine Eskiizmir Caddesi üzerinde dört işyerine hırsızlık amacıyla girdikleri belirlendi. Ertesi gün, H.K.’nın eşi N.K., E.Ç.’nin de eşi K.Ç. ile müşteri gibi bu işyerine geldiği, işyeri sahiplerine 'Geçmiş olsun' dileklerinde bulunarak ayrıntıları öğrenhmeye çalıştıkları saptandı. Bu anda bile bir çiftin işyeri çalışanlarını oyaladığı, diğelerinin de hırsızlık yapmaya devam ettiği ortaya çıktı. Bu anlarda takip edildiklerinden habersiz olan 2'si kadın 4 şüpheli suçüstü yakalandı. İlk olarak suçlarını kabul etmeyen şüphelilerin, üzerlerine çaldıkları düğün eşyalarından simlerin bulunması üzerine ise itiraf etmek zorunda kaldıkları öğrenildi.
ÜNİVERSİTELİ HIRSIZ YALANI
Bu arada karıştıkları tüm hırsızlık olaylarını ayrıntılarıyla anlatan 10 şüpheli, işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden H.K., kendilerinin üniversite mezunu olduklarını ve iş bulamadıkları için hırsızlık yaptıklarını bağırarak söyledi. Ancak polisin bu kişilerin üniversite mezunu olduklarına yönelik ellerinde bir belgenin olmadığı, üniversite eğitimi almadıkları bildirildi.