NELERLE SUÇLANIYORLAR
Gözaltındaki işadamı M.C.B.’nun başında olduğu soyadını taşıyan holdinge bağlı bir şirket denizcilikle ilgili alanlarda faaliyet gösteriyor. Şirket, jeneratör, forklift, motoryat, üretim, satış ve servis hizmetleri veriyor, Çinli bir şirket işbirliğiyle liman ekipmanları da üretiyor. Şirketin özelleştirme girişimi sonuçsuz kalan İzmir Limanı’nın tevzii, yenileme, genişletme, kapasite artırımı, vinç hizmeti gibi ihalelerini aldığı belirtiliyor. Aynı şirket Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na Van Gölü başta olmak üzere Türkiye'de çeşitli göllerde taşımacılıkta kullanılan feribot ürettiği de belirtiliyor. Operasyon kapsamında şimdi bu şirket ve işadamının, bürokratlar, memurlarla olan ve teknik takibe takılan ilişkilerinin soruşturulduğu öğrenildi.
37 KİŞİLİK LİSTE
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı’nın 37 kişinin gözaltına alınması talimatı verdiği, ilk günün akşamına kadar 25 gözaltı yapılabildiği de bildirildi. Eski bakan Binali Yıldırım’ın bacanağı C.H.’nin İstanbul’da bulunduğu ve bu ilin Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlar Bürosu’na gözaltına alınması için talimat verildiği de öğrenildi. Ancak mesai saatleri içinde gözaltı gerçekleşmedi.
Öte yandan İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın 2 Ocak tarihinde İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş ile makamında iki saat görüştüğü de edinilen bilgiler arasında. Ancak bu görüşmenin içeriği konusunda bir açıklama yapılmadı.

(İÖ/ESM)