İSTANBUL Taksim Gezi Parkı eylemlerine destek amacıyla İzmir’de gösterilere katıldıkları iddiasıyla, 17'şer yıl hapis cezası istemiyle, 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7 aydır tutuklu yargılanan Soner İnanç, Erol Özdemir, Serdar Gür, Mehmet Yunus Kızıltaş ve Abdullah Yüksel tahliye edildi. Sanıkların yakınları, tahliye sevincini birbirlerine sarılarak paylaşırken, “Her yer taksim. Bu daha başlangıç” sloganları attı.
İzmir’de Gezi protestolarının ardından 3'üncü dalga operasyonuyla gözaltına alınan ve '2911 Sayılı Yasaya Muhallefet, Görevi Yaptırmamak İçin Direnme ve Terör Örgütü Üyesi Olmamakla Birlikte Terör Örgütü Adına Suç İşlemek' iddiasıyla 7 aydır tutuklu bulunan ve TKP üyesi oldukları belirtilen Serdar Gür, Erol Özdemir, Mehmet Yunus Kızıltaş, Soner İnanç ve Abdullah Yüksel ile tutuksuz Hüseyin Gülbitti ve Burcu Koçlu ile avukatlarının katıldığı ikinci duruşma yapıldı. 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmayı CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da izledi.
Cumhuriyet Savcısı, mütalasında, her ne kadar yargılama safhasında delillerin toplanmamış olmasına rağmen, sanıkların dellileri karartma süphesi bulunmadığından, CMK 109'uncu maddesine göre Adli Kontrol denetimi kapsamında tüm sanıkların tahliyesini, yakalama kararı bulunan 2 sanığın yakalamalarının devamını talep etti. Sanıkların avukatları savcının mütalasına tahliyeler dışında katılmadıklarını belirtti. Avukatlar, bu tutuklamaların ve yargılamaların siyasi içerikli olduğuna değindi. Avukatlar, bu operasyonların, başbakan'ın “Gezi olaylarının hesabı sorulacak” demesinin ardından yapıldığını, İzmir dışında yapılan yargılamalarda hiç tutuklu sanığın kalmadığını, bu dosyaların çöktüğünü, davaların yargı ile iktidarın çekişmesinden kaynaklandığını, tutuklu yargılanan müvekkilerinin tahliyelerini istedi.
Tutuklu sanıklardan üniversite öğrencisi Abdullah Yüksel, “İddianamede beyaz tişört giydiğim yazıyor. Benim giydiğim tişört ise size şu an gösterdiğim yeşil tişörttür. İddianame kopyala yapıştır sistemiyle düzenlenmiş. Mağduriyetimin giderilmesi için tahliyemi istiyorum” dedi.
Tutuklu sanıklardan Serdar Gür de “Gezi olaylarında demokratik hakkımızı kullandık. Resimlerde taş atıp atmadığımız tartışılıyor. Biz bu yolu tek başına koşmadık. Yüzbinler ile koştuk. Bu marjinal bir eylem değildir. İkinci dönem okuluma devam etmek istiyorum. Bu nedenle tahliyemi istiyorum” dedi. Diğer tutuklu sanıklar da aynı yönde talepte bulundu.
Mahkeme heyeti tahliye taleplerini değerlendirmek için 15 dakika ara verdi. Aranın ardından mahkeme heyeti tutuklu yargılanan tüm sanıkları tahliyesine, haklarında yakalama kararı bulunan 2 sanığın yaaklamalarının devamına karar verip, duruşmayı erteledi.
İzmir'de açılan ayrı ayrı davalarda bugüne kadar 50 kişi tutuklanmıştı. Bugünkü 5 tahliye ile tutuklu toplam sanık sayısı 8’e düştü. Başka bir davadaki 8 tutuklu sanık önümüzdeki günlerde mahkeme karşısına çıkacak.