HAYVAN Hakları Federasyonu (HAYTAP), sokaklardan toplanıp boş araziye bırakılan köpeklerle ilgili görüntülerin ardından, Isparta Belediyesi hakkında İçişleri Bakanlığı'na suç duyurusunda bulundu.
HAYTAP tarafından, barınak olmadığı için boş bir araziye toplanan sokak köpeklerinin birçoğunun aylardır aç olduğu, çeşitli hastalıklar ve açlıktan telef olduğu, hayatta kalma mücadelesi veren diğer köpeklerin ölen köpekleri yiyerek yaşamaya çalıştığı iddialarına ilişkin Isparta Belediyesi hakkında İçişleri Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunuldu.
KANUNU TOPYEKÜN İHLAL
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'ne yapılan suç duyurusu ve soruşturma isteminde, Isparta Belediyesi'nin 2004'te yasalaşan 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nu topyekun ihlal ettiği belirtildi. Belediyenin geceleri el ayak çekildikten sonra sokaklardaki köpek ve kedileri toplayıp yok ettiği öne sürülen suç duyurusunda, bununla birlikte yazışmaların yetkili kurumları harekete geçirmediği, bürokratik olarak yazıda kaldığı kaydedildi.
VİDEO LİNKLERİ DELİL
Video linklerinin delil olarak sunulduğu suç duyurusunda, Isparta'da ormanlı ve şehir dışına atılmış yaban hayatını bilmeyen evcil sahipsiz köpeklerin, açlıktan birbirini yerken görüntülendiği, bu kara lekenin Isparta'nın canlılarının yaşadığı zulmü açık olarak ortaya koyduğu ifade edildi. Şikayette, ilde bir 'Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi'nin olmayışının, üremenin kontrol edilmeyişinin popülasyon artışını getirdiği, beslenme ve yaşam alanları sürekli azalan hayvanların 'meçhule gönderildiği' ve 'gül diyarı Isparta'nın katliamlar diyarı' olduğu ifade edildi.
SORUŞTURMA TALEBİ
Dilekçelere geçiştirici cevaplar vererek hala harekete geçmeyen Isparta Belediyesi hakkında soruşturma başlatılması ve bu görüntülere sebep olan belediye veterinerleri, zabıta görevlileri ve toplama ekibinin ifadelerinin alınması, yasalara aykırı olarak köpekleri toplayan görevlilerin tespit edilerek cezalandırılması istenen başvuruda, "Köpekleri toplama emrini veren ve yasaya aykırı olarak ormanlık alanlara, belediye sınırları dışına meçhule attıran belediye yetkilileri ve belediye veterineri hakkında soruşturma açılmasını talep ediyoruz" denildi.
HAYTAP ayrıca suç duyurusunda, Kısırlaştırma ve Bakım Merkezi kurmayan Belediye Başkanı hakkında soruşturma açılması, Avcılık ve Yaban Hayati Şube Müdürlülüğü'nün görevleri arasında olan ve gerekli tedbirleri almayan Orman Su İşleri Bölge ve Şube müdürlüklerinin sorumluluklarını yerine getirmediği için uyarılması, müracaatlara rağmen '5199 Sayılı Kanunun ihlali yoktur' raporu veren Orman ve Su İşleri Isparta Şube Müdürü ve yetkililerine soruşturma açılmasını istedi.
Suç duyurusunda, bir Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi'nin STK'lar ve gönüllülerle işbirliği içinde yasa hükümlerine uygun olarak açılması, hayvanların bulunduğu noktalara beslenme ve su odaklarının kurulması, yaralı ve hasta hayvanların tedavi ve bakımları için hizmet alımının yapılması talepleri de bulunuyor.
VAHŞET İDDİASI VE BELEDİYEDEN YALANLAMA
Isparta Belediyesi zabıta ekiplerince vatandaşların mahallelerdeki başıboş sokak köpeklerini şikayetleri gibi nedenlerle yüzlerce sokak köpeğinin toplanıp, tabakhane olarak bilinen boş araziye götürdüğü iddia edilmişti.
Belediye yaklaşık 3-4 ay buradaki köpekler için su ve yiyecek temini yaparken, hayvanseverlerin iddiasına göre son 7-8 aydır bu uygulamayı sona erdirdi. Barınak olmadığı için boş bir araziye toplanan sokak köpeklerinin birçoğu, aylardır aç oldukları için çeşitli hastalıklar ve açlıktan telef oldu, birbirini yedi. Isparta'da yaşanan bu olayın vahşet görüntüleriyle ilgili olarak HAYTAP yöneticilerine de bir dilekçe gönderildi.
Isparta Belediyesi Zabıta Müdürü İsmail Cemil Aydoğdu ise bu iddiaları yalanlayarak ildeki başıboş sokak köpeklerinin güvenli bir arazide tutulduğunu ve son derece iyi şartlarda beslendiklerini belirtmişti. Hayvanseverlerin, köpeklerin açlıktan birbirlerini yediği yönündeki iddialarına itiraz eden Aydoğdu, söz konusu görüntülerdeki hayvanların ölüm sebeplerinin herhangi bir durumdan kaynaklanmış olabileceğini, belediye olarak sokak köpeklerine karşı hassas bir yaklaşım sergilediklerini, hayvan hakları derneklerinin de bu durumu bildiğini söylemişti.
YENİ GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI
Isparta'da kent merkezinden toplanılarak ıssız bir araziye bırakılan sokak köpeklerinin açlıktan ve hastalıklardan ölmesi neticesinde hayatta kalanların telef olanları yiyerek yaşamaya çalışması olayına ilişkin yeni görüntüler ortaya çıktı. Hayvanseverler tarafından çekilen görüntülerde parçalanmış ve telef olmuş çok sayıda köpek görüntüsü yer alıyor. Görüntülerin internette yayınlanmasının ardından ise Isparta Belediyesi zabıta ekiplerince bölgedeki sokak köpeklerinin bakımına yönelik çalışma başlatıldı. Lokantalardan toplanan atık yiyecekler buradaki köpeklere düzenli olarak götürülmeye başlanıldı. Hastalığı bulunan köpeklere yönelik de tedavi girişimleri yürütülüyor.