Ramazan YAVUZ- Felat BOZARSLAN/ERBİL, () - IRAK'ın Bağdat'tan sonra ikinci büyük kenti Musul'u ele geçiren Irak- Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün rehin aldığı Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu personelinin örgütün halen Musul Valiliği'nde tutulduğu ve durumlarının iyi olduğu belirtildi.
IŞİD'in 3 gün önce ele geçirdiği Musul'da belirsizlik sürerken, örgüt Saddam Hüseyin döneminde Devrim Muhafızı komutanlarından olan Albay Haşim Cammas'ı kente vali atandı. IŞİD'in Musul ve Tikrit saldırılarının planlayıcısı olan ve daha önce ABD askerleri tarafından öldürülen El Kaide'nin Irak sorumlusu Ebu Musab Zerkavi'nin de yardımcılığını yapan Muhammed El Enbari'nin, Musul'daki çatışmada öldürüldüğü haberi geldi. Örgüt, sosyal medya hesabından da Muhammed El Enbari'nin öldürüldüğünü doğruladı.
IŞİD militanlarının salı günü akşam saatlerinden itibaren kuşattığı ve dün sabah da baskın yaptığı Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nda aralarında Başkonsolos Öztürk Yılmaz'ın da bulunduğu 49 kişiyi halen rehin tutuyor. Aralarında 3 aylık ve 1 yaşında iki bebeğin de ulunduğu rehinelerin bırakılması için Türkiye'nin girişimleri sürerken IŞİD militanları rehineleri Musul Valiliği binasına götürdü. Yapılan görüşmelerin olumlu yönde seyrettiği ve Başkonsolosluk'ta rehin alınanların sağlık durumlarının iyi olduğu, kısa sürede serbest kalacağının beklendiği belirtildi.
MUSUL'DAN KAÇIŞLAR SÜRÜYOR
Musul'da IŞİD'in kontrolü ele geçirmesinden sonra katliamlara uğrayabilecekleri korkusuyla on binlerce kişinin kentten kaçışı devam ediyor. Musul'da bulabildikleri araçlarla çoluk çocuk Kürt bölge sınırına yığılan binlerce kişi Peşmergeler tarafından karşılanıyor. Kürt sınırının son noktası olan Hazıl bölgesinde büyük bir izdiham yaşanıyor.
Hava sıcaklığının 40 derecinin üzerinde seyrettiği bölgede Peşmergeler, Kürt hükümeti tarafından gönderilen suları yolların belirli bölgelerine bırakıyor . Kontrol noktasının hemen yanında Kürt hükümeti tarafından oluşturulan küçük çadırlarda ise aileler toplu halde kalıyor. Ailelere burada da Peşmergeler tarafından kumanyalar dağıtılıyor.
Musul ilçe ve köylerinden gelenlerin araçları ve kendileri aramadan geçirilip oturma izinleri verildikten sonra Kürt bölgesine girişlerine izin veriliyor. Musul'dan son bir haftadır Erbil, Duhok, Süleymaniye, Zaho kentlerine göç edenlerin sayısının ise 400 bini geçtiği kaydediliyor.
ANİDEN ORTAYA ÇIKTILAR
Musul'dan kaçan 70 yaşındaki Hesen Eli, muhabirine yaşadıklarını anlatırken, IŞİD güçlerinin aniden ortaya çıktığını ve bütün cadde ve sokaklarda gövde gösterisi yaparak kenti terk etmeleri için çağrıda bulunduğunu söyledi. Eli, şunları söyledi:
"Ne olduğuna biz de şaşırdık. Aniden ortaya çıktılar. Bütün caddelerde ve sokaklarda gövde gösterisi yapıp evlerimizi terk etmemizi istediler. Ortalık bir anda ana baba gününe döndü. Biz kaçarken bazı cadde ve sokaklardan ise silah sesleri geliyordu. Özellikle Kürtler katliamlara maruz kalabilecekleri için korkusuyla kenti terk ettiler. Irak merkezi ordusu ise aniden ortadan kayboldu. O kadar asker ve polis nereye aniden kaçtı anlamadık. Bizi koruyacaklarına kentten en önce onlar kaçtı. Bende çoluk çocuğu alarak Kürt bölgesine kaçtım. Musul'un geleceği ne olacak bizde bilmiyoruz."
IŞİD ADI ALTINDA SÜNNİLER AYAKLANDI
Musul'dan 55 Yaşındaki Salih Hacı Muhammed ise, ise ilginç bir iddiada bulundu. Musul'a IŞİD'in şemsiyesi altında Sünni Arapların başkaldırdığını ve kenti ele geçirdiğini söyledi. Şu anda Musul'a IŞİD tarafından atanan Vali Haşim Camas'ın Saddam Hüseyin'in eski subayı olduğunu söyleyen bir Musullu, "Irak Başbakanı Maliki'den rahatsız olan Sünniler adeta ondan intikam almak için ayaklandı. IŞİD zaten bahaneydi. IŞİD adı altında aylardır gizliden gizliye örgütleniyorlardı. Fırsatını bulur bulmazda ağır silahlarla ortaya çıkıp kenti ele geçirdiler. Irak merkezi hükümetine bağlı ordu güçleri de bunu büyük oranda zaten biliyordu ve karşılık bile vermedi" dedi.
KERKÜK, PERMERGELERİN DENETİMİNDE
Irak merkezi hükümeti ordularının terk ettiği Kerkük kenti Bölgesel Kürt Yönetimi'nin denetimine geçti. Irak ordusunun terk ettiği mevzilere iki Permerge tugayının yerleştiği belirtilirken, Kerkük'teki kontrolün tamamen Permergelerin elinde olduğu ifade edildi.
Kerkük'ün yanı sıra Tusurmatu kentinin de Permergelerin elinde olduğu kaydedildi.
Peşmergelerin Musul ve Kerkük kentlerine bağlı IŞİD'in elinde bulunan bazı köyleri geri aldığı belirtildi. Peşmergelerin son olarak daha önce Irak ordusunun denetiminde bulunan ve IŞİD güçlerinin eline geçen Kerkük'teki Huriye askeri havaalanını tekrar ele geçirdiği kaydedildi.
ŞENGAL'DE PEŞMERGELER, IŞİD'LE SAVAŞIYOR
Bu arada, Musul'un Suriye sınır kesiminde bulunan ve Yezidi Kürtlerinin yoğunlukta yaşadığı Şengal bölgesinde de Peşmerge güçleri ile IŞİD arasındaki çatışmalar yer yer devam ediyor. Yezidi köylerini koruma altına alan ağır silahlarla donatılmış Zerevani Peşmergeleri, Hanekin kasabasında da konuşlandırıldı.
300 PEŞMERGE IŞİD ÇEMBERİNDE
Öte Yandan, Ambar vilayetine bağlı Hiseba kasabasında Irak ordu güçleri içinde özel operasyon birlikleri olarak konuşlanmış bulunan 300 Peşmergenin IŞİD tarafından çembere alındığı ve çatışmaların devam ettiği öğrenildi. IŞİD tarafından çembere alınan 300 Peşmergeden 200'ünün ise Yezidi Kürdü olduğu ve Kürt Bölge hükümetinden yardım talebinde bulundukları kaydedildi.
IŞİD'in Bağdat'a 25 kilometre uzaklıkta bulunan Latifiye kentini de ele geçirmek için saldırıya geçtiği ve burada da şiddetli çatışmaların yaşandığı belirtildi.

FOTOGRAFLI