Reşit ÇELEBİOĞLU/KİLİS, () - KİLİS'in karşısında bulunan Suriye'nin Azez İlçesi'nin kontrolünü elinde bulunduran El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü mensuplarının ilçeden çekilmesiyle sınır köylerinde bayram havası eserken, Suriyelilerin ülkelerine dönüşü hızlandı.
IŞİD, geçen yıl Eylül ayında Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile girdiği şiddetli çatışmaların ardından Kilis'e 10 kilometre uzaklıktaki Azez İlçesi'nin büyük bölümünde kontrolü ele geçirdi. Zaman zaman ÖSO'ya bağlı birliklerin elinde bulunan Öncüpınar Sınır Kapısı'nın karşısında Esselame Sınır Kapısı'nı da ele geçirmek için çatışan IŞİD güçleri, bu girişimlerinde başarılı olamadı. Son olarak geçen hafta içerisinde ÖSO'ya bağlı hareket eden çeşitli birlikler Azez'e geldi ve Esselame Sınır Kapısı'nın bulunduğu bölgede konuşlandı.
IŞİD GÜÇLERİ RAKKA'YA GİTTİ
Sayıları binlerle ifade edilen ÖSO birliklerinin komutanları, Azez'de kontrolü elinde bulunduran 600 kadar IŞİD mensubundan ilçeden çekilmelerini istedi. Muhalif grupların temsilcilerinin görüşmesinin ardından IŞİD güçleri ilçeden çekilmeyi kabul etti. IŞİD güçleri alınan kararın ardından Azez ve daha önce çatışmalarla ele geçirdikleri sınır hattındaki köylerden çekilerek Rakka kentine gitti.
AZEZ'DE SEVİNÇ
IŞİD'in çekilmesi üzerine Azez'de bulunan Suriyeliler toplanarak sevinç gösterisi yaptı. Azez ilçesinin kontrolünün aylar sonra yeniden ele geçiren ÖSO mensuplarına geçtiğinin öğrenilmesiyle Kilis'te kalan çok sayıda Suriyeli de ülkelerine dönmeye başladı. Sabah saatlerinden itibaren Öncüpınar Sınır Kapısı'na gelen onlarca Suriyelinin de pasaportlarıyla işlem yaptırarak Azez'e döndükleri görüldü. Yeniden ülkesine dönen Suriyelilerden Necçar Abdulvahaf, IŞİD’in çekilmesi ile rahat nefes aldıklarını belirterek, "Halka zulüm eden korku salan IŞİD mensuplarının çekilmesiyle Azez'de halk sevinç gösterileri yaptı. Savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler de ülkelerine geri dönmeye başladı. İnşallah ülkemize huzur ve barış gelir" dedi.

RÇ(HK/BT) (FOTOĞRAFLI)