BURSA, () - BURSA’da Siber Suçlarla Mücadele ekiplerince yürütülen operasyonda, 4 internet sitesi aracılığıyla marka değeri olan cep telefonlarını piyasa fiyatlarının altında satış vaadiyle pazarlayan ve bu telefonları satın alan kişilere daha düşük marka ve model telefon göndererek dolandırdıkları iddiasıyla 14 kişi gözaltına alındı.
Bursa Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ekiplerinin takip ve incelemeleri sonucu internet üzerinden yapılan dolandırıcılık ortaya çıkarıldı. İddiaya göre, örgüt kurucusu ve lideri olduğu bildirilen bir kişinin 4 internet sitesi ve çağrı merkezi aracılığıyla marka değeri kazanmış firmalara ait cep telefonları ve elektronik ürünleri piyasa değerinin altında fiyatlarla satılacağı reklamıyla yüksek miktarda talep topladı. Daha sonra belirtilen siteler üzerinden satış işlemi gerçekleştirilen ürünler yerine piyasa değeri düşük veya marka model itibariyle kalitesiz ürünler gönderildi veya hiç gönderilmedi. Ürün satışı yaptıkları müşterilerin geri dönüş yaptıklarında, “siparişlerde karışıklık olduğu, kargoların veya maillerin karıştığı, yoğunluktan dolayı yaşanan mağduriyetin en kısa zamanda giderileceği" gibi bahaneler gösterilerek müşterilere geri ödeme yapılmadığı bu sayede haksız menfaat elde ettikleri belirlendi.
Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerimizce "Suç İşlemek İçin Örgüt Kurmak ve Yönetme, Kurulan Örgüte Üye Olma, Bilişim Sistemlerinin, Banka veya Kredi Kurumlarının Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık, Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme veya Ele Geçirme" suçlarından 14 kişi yakalanarak gözaltına alındı. Şüpheliler polisteki ifadelerinin ardından adliyeye sevk edildi.
E-TİCARETE DİKKAT
Siber Suçlarla Mücadele Müdürlüğü, operasyonla ilgili yaptığı açıklamada, vatandaşların e-ticaret sitelerinden yapılan alışverişlerde dikkatli olmaları istendi.
Açıklamada, öncelikle sitenin güvenilirliği ve fiyat ölçeklerinin makul olması ile ilgili ikincil araştırmalar yapmaları önerilen açıklamada tüketicilere şu uyarılarda bulunuldu:
”Söz konusu sitelerle ilgili şikayetleri, arama motorları vasıtasıyla alışveriş öncesi kontrol edin. Fiyatı olağan dışı düşük gösterilen ürünlerle ilgili piyasa fiyatları üzerinden araştırma yaparak aradaki orantısızlık derecesini göz önünde bulundurun.
Herhangi bir şekilde özellikle kapıda ödeme yöntemi kullanılarak, faturasız, irsaliyesiz gönderimi yapılan ürünlerle ilgili daha dikkatli davranın.”

BC(FK/AK)