ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde polis, 'Deep Freeze' adlı programı lisanssız kullandığı iddia edilen 11 internet kafeye operasyon düzenledi. Toplam 251 bilgisayarın hard diskine el konuldu.
Kurban Bayramı öncesi Gazipaşa'ya gelen 'Deep Freze' programının Türkiye distribütörü firmanın avukatının, ilçede bulunan tüm internet kafelere müşteri gibi girerek inceleme yaptığı belirtildi. Programı lisanssız kullandığını tespit ettiği internet kafeleri not eden avukat, söz konusu kafeler hakkında Gazipaşa Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Şikayet üzerine Gazipaşa Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, ilçe genelinde önceden belirlenen internet kafelere baskın düzenledi ve kafelerde kullanılan tüm bilgisayarların hard disklerine el koydu. Tutanaklara işlenen hard diskler, incelenmek için Emniyet Genel Müdürlüğü'nün kriminal laboratuarına gönderildi.
İŞLETMECİLER TEPKİ GÖSTERDİ
Yapılan baskınla şoke olan internet kafe işletmecileri, söz konusu programın internet üzerinden ücretsiz bir şekilde rahatlıkla temin edilebildiğini belirterek, "Bu programı indirmek bir dakikanızı almıyor. Sayısız internet sitesinde bu programı ücretsiz bir şekilde indirebiliyorsunuz. Bu programı ücretsiz şekilde kullanıma sunanlar cezalandırılmıyor, bizler cezalandırılıyoruz" dedi.
DEEP FREEZE NEDİR?
Deep Freeze, özellikle internet kafelerde kullanılan bir program. Söz konusu program, kurulduktan sonra bilgisayarı adeta dondurarak koruma altına alıyor. Bilgisayar kapanıp açıldıktan sonra eski haline dönüyor. Bu sayede işletim sisteminin bozulmasından ve virüs gibi zararlı etkilerden korunmuş oluyor.