İZMİR’in de aralarında bulunduğu 9 ilde eş zamanlı yapılan baskınlarda, kaçakları yasadışı yollardan Yunanistan ve İtalya’ya götüren şebeke çökertildi, 35 kişi gözaltına alındı. Polisin son 7 ayda, 27 şebekeye yönelik 29 operasyon düzenlediği, 27 organizatör ile çeşitli uyruklarda 555 kaçağın yakalandığı öğrenildi.
Çeşitli tarihlerde, Ege Denizi’ne kıyısı bulunan illerden Yunanistan ve İtalya’ya yasadışı geçiş yaptıran şebekeye yönelik Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Ekiplerin araştımalarının ardından aralarında Suriye uyrukluların da bulunduğu zanlıların kimlikleri tek tek tespit edildi. Araştırmaların tamamlanmasıyla birlikte İzmir, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Muğla, Hatay ve Şırnak illerindeki baskınlarda lider durumundaki S.T. ile birlikte toplam 35 kişi yakalandı. Şüphelilerden 7’sinin Suriye, 1'inin ise Eritre uyruklu olduğu açıklandı. Ayrıca gözaltındaki Suriye uyruklu M.S.’nin üzerinde, şebeke elemanlarına verilmek üzere 100 bin TL değerinde döviz çıktı.
SÜRAT TEKNESİ KULLANMAYA BAŞLAMIŞLAR
Şebeye yönelik takip ile gözaltındaki şüphelilerin verdiği bilgilerden kullanılan yöntemler ortaya çıktı. Şüphelilerin Türkiye’ye çeşitli yollarla giriş yapan kaçaklarla ilk olarak yine yabancı uyruklu olan ve göçmen başı olarak isimlendirilen kişiler aracılığıyla bağlantı kurdukları saptandı. Bunun sonrasında, otobüslerle kaçak geçişin yapılacağı illere taşınan kaçakların da, buralardan hızlı geçişlerini sağlamak için süret tekneleri kullanılarak Yunanistan adalarına götürüldükleri belirlendi. Şebekenin İtalya için de, Muğla ilinden açık denize kaçakları taşıdığı öğrenildi.
Yunanistan için 2 bin 500 ile 5 bin dolar, İtalya için de 10 bin dolar alan şebekenin, bu parayı, göçmenleri organiza eden liderlerden yolculuğun tamamlanmasının ardından aldıkları da yine oprasyon sırasında tespit edildi. 35 şüpheli, işlemlerin tamamlanmasının ardından adliyeye sevkedildi.
SON 7 AYDA 27 ŞEBEKE ÇÖKERTİLDİ
İnsan tacirlerine yönelik çalışmalarını aralıksız sürdüren polisin, son 7 ayda, 27 şebekeye yönelik 29 operasyon düzenlediği, 27 organizatör ile çeşitli uyruklarda 555 kaçağın yakalandığı öğrenildi. Bu organizatörlerden 12’si tutuklandı, yabancı uyruklular da sınırdışı edilmek üzere Yabancılar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.