Özkan ARSLAN/İSTANBUL,() ZEYTİNBURNU'nda 2009 ve 2011 yılında öldürülen 4 Çeçen cinayetiyle ilgili basın açıklaması yapan İnsani Müdafa Kardeşlik Derneği (İMKANDER) Başkanı Murat Özer, “Emniyet ve MİT’in yürüttüğü soruşturma neticesinde Çeçen cinayetleri üzerindeki sır perdesi aralandı, cinayetlerdeki düğüm çözüldü” dedi. Özer, cinayetlerin arkasında Rus istihbarat ajanlarının olduğunun görüntü ve ses kayıtlarıyla ispatlandığını ileri sürdü.
Ali Osaev 2009’da Zeytinburnu’nda, Bergkhaz Musaev, Rüstem Altemirov ve Zaurbek Amriev 2011 yılında yine Zeytinburnu’nda düzenlenen saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Cinayetlerle ilgili soruşturmasını sürdüren polis ekipleri teknik ve fiziki takip sonucunda Ali Osaev cinayetinin zanlısı olduğu gerekçesiyle Zona olarak bilinen Çeçen asıllı bir kişiyi 2012 yılında yurt dışına çıkmak üzereyken Atatürk Havalimanı’na gözaltına aldı. İMKANDER, öldürülen Çeçenlerin ailelerinin de katıldığı, Topkapı Eresin Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla cinayetlerden sonra yapılan çalışları ve elde edilen bilgileri paylaştı. MİT ve emniyetin konuyu hassasiyetle takip ettiğini belirten İMKANDER Başkanı Murat Özer, “Savcılık, MİT ve emniyet uzun bir çalışmanın neticesinde artık bütün istihbarat bilgilerini topladı. Sonucunda da cumhuriyet savcılığı davanın açılmasına karar verdi. Mahkeme de bu iddianameyi kabul etti ve duruşma Mart ayında Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanacak" diye konuştu.
CİNAYET ZANLISI RUS İSTİHBARAT ELEMANI Ali Osaev cinayeti zanlısı olarak yakalanan kişinin savcılık sorgusunda Gürcistan istihbaratına çalıştığını söylediğini belirten Özer, “Ancak istihbaratın kendi elde ettiği kayıtlar sonucunda Rus istihbaratına çalıştığı belirlenen Zona’nın, İstanbul’da bu cinayeti işlediği kanıtlandı” dedi.
Zona’nın defalarca sahte pasaportlarla Türkiye’ye giriş çıkış yaptığını ve Türk istihbaratının takibi neticesinde başka cinayetleri de planladığının anlaşıldığını anlatan Özer, “Mısır’da bulunan başka bir Çeçen lideri öldürmeye giderken Atatürk Havalimanı’nda 2012’de yakalandı” diye konuştu.
2011 CİNAYETLERİ İLE İLGİLİ BİLGİLER DAHA NET 2011 yılında öldürülen Bergkhaz Musaev, Rüstem Altemirov ve Zaurbek Amriev cinayeti zanlılarının Alexander Zharkov ve Nadim Ayupov isimli iki Rus ajanı olduğunu belirten Özer,  “Bu kişilerin İstanbul’da çeşitli faaliyetler yürüttüğü, 10 içerisinde 5 farklı araç kiraladıkları ve bu araçlarla keşif yaptıkları ve Zeytinburnu’nda cinayetleri gerçekleştirdikleri hem video kayıtlarında, hem görgü tanıklarının ifadelerinde çok açık bir şekilde ortaya konulmuştur. Bizim açımımızdan bu cinayetleri işleyenlerin Rus istihbarat ajanları olduğu şüphe götürmeyecek şekilde netlik kazanmıştır. Zaten savcılık iddianamesinde de bu var. Fakat bunların isimleri sahte olduğu için Türk hükümetinin bu kişileri teslim etmesi yönündeki talebi üzerine Rusya ‘bu isimde vatandaşları olmadığını’ söylemiştir” dedi.  Özer, Türkiye'nin, kendi istihbarat ve emniyet güçleri ile yargı makamlarının yürüttüğü bu çalışmaları dikkate alarak Rusya Federasyonu'na en güçlü tepkiyi vermesini beklediklerini de sözlerine ekledi.   Açıklamanın ardından savcılık tarafından elde edildiği belirtilen ve Rus ajanlarının cinayetleri planladıkları iddia edilen görüntüler ve ses kayıtları basına izletildi.