İNSAN Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi, İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında eylem yaptı. Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, ihlallerin Türkiye'de ve Mersin'de büyüyerek sürdüğünü iddia ederek, "2013 yılının 11 ayında sadece çocuk ve cezaevleri ihlalleriyle ilgili olarak, Mersin'de derneğimize 230 yazılı başvuru yapılmıştır. Buda hak ihlallerinin gün geçtikçe çoğaldığını açıkça göstermektedir" dedi.
İHD üyesi yaklaşık 50 kişilik grup Atatürk Caddesi'nde bir araya geldi. 'Hasta tutsaklar serbest bırakılsın' pankartı açan grup 'Cezaevleri boşaltısın, tutsaklara özgürlük', 'İfade vermek değil ifade etmek istiyoruz', 'Yaşasın barış', 'İnsan haklarıyla insandır' dövizleri taşıyıp slogan attı.
ÇOCUK DAVALARI
Son bir yıl içinde 126 çocuğun gözaltına alındığını ve çocuk mahkemeleri tarafından yargılandığını belirten Tanrıverdi, 57 çocuk hakkındaki davaların yerel mahkemelerde sonuçlandığını ve davalardan hiçbir beraat kararının çıkmadığını söyledi. Tanrıverdi, "Bu çocuklara 578 yıl, 11 ay 6 gün hapis cezası ve 978 bin 180 TL adli para cezası verilmiştir. Yine Mersin Valiliği tarafından, çoğunluğu Pozantı Cezaevi'nde kalan çocukların ailelerine yasal olmayan yöntemlerle toplam bir milyon 270 bin lira idari para cezası vermiştir. 2013 yılı ihlalleri, ağırlık olarak çocuklara, kadınlara, cezaevindeki mahpuslara ve demokratik haklarını kullanmak isteyen kesimlere karşı yapılmıştır. 2013 yılının 11 ayında sadece çocuk ve cezaevleri ihlalleriyle ilgili olarak, Mersin'de derneğimize 230 yazılı başvuru yapılmıştır. Bu da hak ihlallerinin gün geçtikçe çoğaldığını açıkça göstermektedir" diye konuştu.
Basın açıklamasının ardından eyleme katılanlar olaysız bir şekilde dağıldı.