NAHCİVAN'a açılan Dilucu Sınır Kapısında başlatılan rüşvet ve kaçakçılık operasyonu kapsamında gözaltına alınan 18 şüpheliden Nahcivan Gümrük Müdürü Mir Mehmet Seyitov'un da aralarında bulunduğu 14 kişi tutuklandı.
Türkiye ile Nahcivan arasındaki Dilucu Sınır Kapısı ile Iğdır ve Aralık ilçesinde 16 Aralık sabahı, eş zamanlı bir operasyon başlatıldı. Emniyet Müdürlüğünün çeşitli birimlerinden 280 polisin katıldığı operasyonda Türk tarafındaki 7 gümrük görevlisi, İstanbul'dan Kars'a uçakla gelen Nahcivan Gümrük Müdürü Mir Mehmet Seyitov ile 10 nakliye firma sahibi olmak üzere toplam 18 şüpheli gözaltına alındı.
Emniyet Müdürlüğünden adliyeye gruplar halinde sevkedilen şüphelilerden Nahcivan Gümrük Müdürü Mir Mehmet Seyitov, S.K., C.Y., K.G, M.E.G., M.Ö., A.E., B.G., H.Ö., M.G., M.Ç., H.G., T.G., R.D. tutuklandı. Operasyon kapsamında gözaltına alınan 4 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Dillucu'nda gerçekleştirilen operasyonda yakalananlar hakkında 'suç işlemek amacı ile örgüt kurmak', 'rüşvet alıp vermek', 'akaryakıt kaçakçılığı yapmak'tan dava açılacak.
DİLUCU'NDA RÜŞVETİN ŞİFRESİ: SANCILANDIM İLAÇ GÖNDER
Emniyet ve Adliyede yapılan ilk sorgunun ardından rüşvetin Nahcivan gümrüğünde Mir Mehmet Seyitov tarafından toplandığı, daha sonra Türk tarafına getirilerek taraflar arasında bölüştürüldüğü ortaya çıktı. Dilucu Sınır Kapısındaki Türk Gümrük görevlilerin dinlenme riskine karşılık, şifreli telefon görüşmelerini kapıya gelen TIR ve kamyon şoförlerinin cep telefonlarından yaptığı belirlendi.
Türk tarafındaki görevlinin Azeri Gümrük Müdürü Seyitov'u cep telefonuyla aradığında "Sancılandım, bana ilaç gönder" diyerek pay istediği, karşı tarafın da "Sancın için ilaç gönderdim" diye bilgi verdiği teknik takibe takıldı. Normal günlerde ise Azeri Gümrük Müdürü Seyitov, poşet içinde getirdiği toplanan rüşvet paralarını, işbirliği içinde oldukları kişilere pay ediyordu. Bazı gümrük görevlileri ise rüşvet almayan memurların nakliyeciler tarafından dövüldüğünü söyledi.
TEKNİK TAKİP 1 YIL ÖNCE BAŞLADI
Dilucu Sınır Kapısının her iki yanında dönen rüşvet ve kaçakçılık çarkını ortaya çıkarmak amacı ile bir yıl önceden teknik takip başlatıldı. Türk tarafındaki gümrük görevlileri ile nakliye firma sahiplerinin hem evleri hem de iş yerleri arandı. Gümrük görevlilerinden biri, evine polisin geldiğini fark edince, içinde 23 bin 500 ABD Doları ve 23 bin TL bulunan poşeti pencereden sokağa attı, ama bu görevliler tarafından fark edildi. Gümrük görevlileri ile nakliye firma sahiplerinin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda, 130 bin ABD doları, 50 bin TL, çok sayıda imzalanmış ama üzerinde miktar bulunmayan senet, akaryakıt kaçaklığı yapıldığına dair belgeler ile 1 ruhsatsız tabanca bulundu. SD(KS/AAA)(FOTOĞRAFLI)