IĞDIR Müftüsü Cüneyt Kulaz'ın hazırladığı Caferiler ile ilgili rapora tepki gösteren Azeriler, Cuma namazından sonra 'Raporu da al git' mitingi düzenledi. Vali ve müftüyü istifaya davet eden Azeri kökenliler, Müftülük önüne 'kınıyoruz' yazısı bulunan siyah çelenk bıraktı.
Müftü Cüneyt Kulaz'ın hazırladığı Caferilerle ilgili 2 sayfalık rapor Vali Ahmet Pek imzası ile 13 Ekim 2013 günü İçişleri Bakanlığı'na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderildi. Rapordan haberdar olan Iğdır Ehlibeyt Alimleri Derneği Başkanı Veli Bedir, düzenlediği basın toplantısında Caferi mezhebinden olan Azeriler'in 'terörist' olarak gösterildiğini öne sürdü, müftünün görevden alınmasını istedi.
Veli Beder, "Fesat dolu raporu Valinin nasıl imzalayarak gönderdiğini merak ediyoruz. Bu iftira dolu gerçek dışı raporla ilgili savcılarının soruşturma açmasını bekliyoruz" dedi. Müftülük ise yaptığı yazılı açıklamada, raporun hiçbir yerinde Iğdır halkının terörist ve vatan haini olarak nitelendirilmediği bildirdi.
Bugün Cuma namazı sonra Zübeyde Hanım Bulvarında toplanan yaklaşık 3 bin kişi, Müftü Cüneyt Kulaz ve raporu havale eden Vali Ahmet Pek'in istifa etmesini istedi. Ehlibeyt Alimleri Derneği tarafından düzenlenen mitinge merkez, ilçe ve köylerdeki camilerde görev yapan mollalar ile vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Emniyet Müdürlüğü miting çevresinde, müftülük ve valilik önünde etkin güvenlik önlemi aldı. Mitingde konuşan Ehlibeyt Alimleri Dernek Başkanı Veli Beder, katılımcılardan sağduyulu olmalarını istedi. Veli Beder, Azerilerin devletini, bayrağını, toprağını sevenler olduğunu anımsattı. Yüzyıllardır kardeş gibi birlikte yaşayan Azeri ve Kürt halkını terörist olarak suçlayan müftü ile raporu imzalayan valinin derhal görevden alınması gerektiğine dikkati çekti. "Vali istifa", "müftü istifa" diye sloganların atıldığı mitingde Karakoyunlu İlçesi Hüseyin Cami imamı Kazım Şıktaş, "Raporda Caferi alimlerin İran'da eğitim görmeleri bir suçmuş gibi ele alınmış. Ne zamandan beridir bir başka ülkede eğitim almak suç olmaya başladı? Caferi alimlerin Ankara'da ağırlanması teklifi yapılmış. Bununla bizleri ikna ederek ya da zorla belirlediğiniz formata sokma fikrinde misiniz? Bunun hem de Devlet eliyle yapılmasını teklif etmek açık bir suç değil midir? Anayasa ile teminat altına alınan inanç hürriyetimizi sonuna kadar kullanacağımızın bilinmesini istiyoruz" diye konuştu.
Mitingin sona ermesi üzerine Ehlibeyt Alimlerine bağlı Din Adamları müftülüğe üzerinde 'kınıyoruz' yazısı bulunan siyah çelenk bıraktı. Çelenk bırakmaya vatandaşlar da katılmak istedi ancak polis izin vermedi. Müftülüğe giden yola barikat kuran polis ile vatandaşlar arasında çıkan arbedeyi Dernek Başkanı Veli Beder ile din adamları önledi. Mitinge katılanlar slogan atarak dağıldı. SD(KS/AAA)(FOTOĞRAFLI)