AYDIN’ın Nazilli İlçesi’nde hurdacılık yapan Halil İbrahim Yavuz (45), oğlu K.Y.’nin (10) hatalı sünnet sonucu idrar borusunu kestiği iddiasıyla, sağlık memuru F.S. (60) hakkında toplam 45 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açtı.
Hurdacı Halil İbrahim Yavuz, 2008 yılı Şubat ayında, o zaman 5 yaşında olan oğlu K.Y.’yi evinde sünnet ettirdi. Ancak sünnetten sonra K.Y.’nin cinsel organındaki yaraları iyileşmediği gibi morarma oldu, kanama meydana geldi. Morlukların bacaklarına kadar inmesi üzerine baba Yavuz, Nazilli 1 Nolu Sağlık Ocağı’na gidip, durumu sünneti yapan sağlık memuru F.S.’ye bildirdi. İddiaya göre F.S., evinde kontrol ettiği K.Y.’nin pansumanını yapıp, ailesine de 500 lira yardımda bulunup, ayrıldı. Ancak, çocuğun durumunun daha da kötüye gitmesi üzerine baba Yavuz, üç gün sonra tekrar sağlık ocağına gitti. F.S., bir kez daha evinde kontrol ettiği çocuğun idrar yolunun geniş olduğunu belirtip, ameliyat olması gerektiğini söyledi, bu defa 300 lira daha yardım yaptı.
K.Y., iyileşmemesi üzerine ailesi tarafından Nazilli Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Burada K.Y.’yi muayene eden doktor Kudret Kurt, sünnet sırasında çocuğun idrar borusunun kesildiği teşhisini koyup, ameliyat olması gerektiğini bildirdi. Maddi durumu iyi olmayan ve hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan aile, Kaymakamlığa başvurup yardım istedi. Dönemin Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız, aileye 'yeşil kart' çıkartılmasını sağladı. K.Y., yeşil kart ile İzmir’deki Ege Üniversi Hastanesi’nde ameliyat edildi.
'TAKSİRLE YARALAMA' DAVASI
Baba Yavuz, oğlunu hatalı sünnet ettiği gerekçesiyle sağlık memuru F.S. hakkında Nazilli 3’üncü Sulh Ceza Mahkemesi’nde 'Taksirle Yaralama' suçundan dava açtı. F.S. mahkemedeki ifadesinde, K.Y.’nin doğuştan idrar borusunun 3- 4 milimetre geniş olduğunu belirtip, kendisinin kusuru olmadığını iddia etti. Ancak, mahkeme geçen 7 Kasım’da kararını verip, F.S.’ye 2 bin lira adli para cezası verdi.
'CİNSEL ORGANI GELİŞMEDİ'
F.S.’nin 5 yıl süren dava süresince şikayetini geri alması için kendilerini tehdit ettiğini ileri süren Halil İbrahim Yavuz şunları anlattı:
"Çaresiz Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan aldığımız yardımla Denizli’ye göç etmek zorunda kaldık. Sünnet sırasında kesilen idrar borusu nedeniyle oğlumun cinsel organından akıntı geliyor. Oğlum şu an 10 yaşında olmasına rağmen cinsel organı hatalı sünnet nedeniyle gelişmedi. Tek çocuğumuzun başına gelen bu olay nedeniyle çok üzüldük. Eşim de ben de kanser hastasıyız. Üzüntüden hastalığımız daha da arttı. Nazilli Asliye Hukuk Mahkemesi’nde oğlumun hayatını karartan sağlık memuru hakkında toplam 45 bin liralık maddi ve manevi tazinat davası açtık."