CENAZELER TOPRAĞA VERİLDİ
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde dün çıkan olaylar sırasında öldürülen Mehmet Reşit İşbilir ile Veysel İşbilir'in cenaze töreninde konuşan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ölen iki gencin hesabı soruluncaya kadar Kürt halkı, Hakkari halkının bu barış sürecine destek vermeyeceğini ve bunun takipçisi olacağını söyledi.
Hakkari'nin Yükeskova ilçesinde dün çıkan olaylarda polis kurşunuyla öldürüldüğü iddia edilen Mehmet Reşit İşbilir ile Veysel İşbilir'in cenazesi bugün Yüksekova'da aralarında BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Başkanı Sebahat Tuncel, BDP'li milletvekilleri ve binlerce kişinin katıldığı cenaze töreni ile Akalan mezarlığında toprağa verildi.
Orman Mahallesindeki Kışla camiine getirilen tabutların üzerinde Abdullah Öcalan ve PKK'yı simgeleyen bayrakların serili olduğu gözlendi. Camide kılınan cenaze namazının ardından kalabalık eşliğinde cenazeler, 4 kilometre uzaklıkta bulunan Yüksekova ilçesi girişindeki Akalan mezarlığına götürüldü. Sık sık slogan atıp yolda ateş yakan kalabalıktan yüzü poşulu bir grup, yol güzergahında bulunan bir etüt merkezine taşlı ve molotoflu saldırıda bulundu. BDP'li görevlilerin devreye girmesiyle birlikte taşkınlığın önüne geçildi. Cenazeye katılan Demirtaş ve Tuncel, mezar başında ağıt yakıp gözyaşı döken ailelere sarılarak tesilli verdi.
Cenaze töreninde konuşan Demirtaş,1990'lı yıllara dikkat çekerek şöyle konuştu:
HALKIN ÖFKESİNDE BOĞULACAKSINIZ
"Mülki idare amirleri 1990'lı yılarda yapılan infazların arkasında hemen terörist diye açıklama yapardı. Ama yıl 2013. Geçti o günler. Bu halka bakacak yüzünüz olmayacak. Bu gençleri infaz edip arkasından hikaye anlatanlar, bu halkı suçlayanlar, asıl suçlu sizsiniz. O kadar insanlığınızı yitirmişsiniz ki, infaz etmekle içiniz soğumamış. Hastaneyi acil servisi basıp, içerdeki insanlara işkence çektiriyorsunuz. Cenazelerimizi, şehitlerimizi yerde sürüklüyorsunuz. Bu halkın lanetinde boğulacaksınız, bu halkın öfkesinde boğulacaksınız. Ama bunlar islamiyetten de, Peygamberimizden de hiç bir şey öğrenmemişler. Kendine müslümanım diyorlar. İki genci sokağın ortasında infaz edip, yalanlarla, iftiralarla infazı örtmeye çalışıyorlar. Analar ağlamıyor diyenler Gever, Hakkari halkına bir baksınlar. Burada anneler ağlıyor halen, devlet eliyle infaz edilen Kürt gençlerinin anneleri ağlıyor halen. Böyle barış süreci olmaz. Bunun adı süreç olmaz, barış olmaz. Bu infazların hesabını elbetteki soracağız. Ama hükümet te bunun örteceğini zannetmesin. Eğer hükümet bu infazlara devam ederse, efendim Yüksekova'da teröristler güvenlik güçleriyle çatıştı. 2 kişi öldü yalanına sığınmaya devam ederlerse unutmasınlar Gever halkı. Hakkari halkı ve Kürt halkı bu barış sürecine asla destek vermeyecektir. Bu iki gencin hesabı sorulana kadar elimiz yakanızdadır."
Demirtaş, 30 yıldır süren mücadelenin bedelini sadece kürtlerin ödediğini de belirterek, "Acıların en büyükleri annelerimize düştü. Ama unutmayalım ki, bir Agite söz vermişiz, Biz Mazluma söz vermişiz, bir başkan Apo'ya söz vermişiz, şehitlerimize söz vermişiz. Faşizim kendi kanında boğulana kadar, bu topraklarda defolup gidene kadar bu mücadaleye devam edeceğiz. Bunun üstünü örtmeye gücünüz yetmez. Savcılarınızla delilleri karartmaya, polislerinizle dosyayı kapatmaya çalışabilirsiniz. Bu dosya dün netleşti. Sizi beklemiyoruz. Dün Yüksekova ilçesinde devlet iki genci infaz etmiştir. Bu kadar net. Hakkari Valiliği bu olayın üstünü kapatmak için elinden geleni yapıyor. Görüntü servis ediyor. Bir yandan da 'soruşturma devam ediyor' diyor. Sen zaten hakimin, savcının görevini yapmışsın. Sen vali olarak kendini mahkeme yerine koşmuşsun. Hükmünü koymuşsun. İki oto ustası iş saatinde sokak ortasında infaz ediliyor ve Valilik 'teröristler çatışma çıkardı' diyor. Burası Ankara'ya uzak olabilir. Ama Gever Hewlere, Kamışlıya, Rojavaya yakındır. Biz birbirimize sahip çıkarız. Bunlar bu infazların üstünü örtsünler. Ama örttükleri kendi kirli yüzlerinden başka bir şey değil. Bu gençleri bugün Kürtdistan topraklarında gönlümüze gömüyoruz. Şehitlerimize verdiğimiz sözü yerine getireceğiz."
Cenazden sonra dağılan kalabalığın arasından polisin Toma aracı geçince, yine gerginlik yaşandı. Tazyikli su ve gaz bombalarını kullandığı olayda bir süre devam ettikten sonra sona erdi.
Behçet DALMAZ-Murat ÇAĞLAR/YÜKSEKOVA(Hakkari)-()-

BD-MÇ(FE/AAA)(FOTOĞRAFLI)