SİVAS'ta Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nde özel güvenlik görevlisi olarak çalışan 32 yaşındaki Ahmet K., kendisine verilen şifre ile yakınlarına ait 8 ayrı hesaba 'Evde bakım hizmeti' adı altında para yatırılmasını sağladı. Bu sayede 32 ayda toplam 150 bin lira haksız kazanç sağladığı tespit edilen Ahmet K. tutuklandı.
Sivas'ta yaklaşık 4 bin kişinin yararlandığı engelli ve bakıma muhtaçlara yönelik evde bakım hizmeti ücretlerinde akıl almaz bir dolandırıcılık olayı yaşandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2011 yılı başında illere talimat göndererek kişi kayıtlarının yenilenmesini istedi. İsimlerin sisteme girişini hızlandırmak amacı ile iddiaya göre dönemin İl Müdürü Zafer Yıldırım, normalde tek memurda bulunan şifreyi bazı personel l ile kurumun güvenlik görevlisi Ahmet K.'ya da verdirdi. İsimlerin sisteme nasıl girildiğini öğrenerek uygulayan özel güvenlik görevlisi Ahmet K., buraya kendi yakınlarından 8 kişinin hesabını da ilave ederek, evde bakım hizmeti veriliyormuş gibi gösterdi.
FAZLA ÖDEME ORTAYA ÇIKTI
Güvenlik görevlisinin ekleme yaptığı hesaplara da 32 ay boyunca para girişi sağlandı. Belirlenen rakamların üstünde para akışı trafiği yaşandığı tespit edilince yeni İl Müdürü Sefer Bulur tarafından inceleme başlatıldı. Banka kayıtlarından hareketle yapılan araştırmalarda paranın kimlerin hesabına yatırıldığı öğrenildi. Evde bakım hizmeti ödemesinin yapıldığı gün güvenlik görevlisi Ahmet K.'nın bankadan bu parayı çektiği tespit edildi. Bunun üzerine suç duyurusunda bulunuldu. Polisin yaptığı inceleme sonrasında Ahmet K. ile adlarına hesap açtığı 8 kişi gözaltına alındı.
'HACİZİM VAR' DEMİŞ
Güvenlik görevlisi Ahmet K.'nın sisteme girdiği yakınları adına hesap açtırırken, "Borcum nedeni ile maaşımda haciz var, sizin adınıza hesap açalım, maaşım oraya yatsın" diyerek ikna ettiği belirlendi. Söz konusu 8 kişinin kendi adlarına açılan hesaba yatırılan evde bakım hizmeti ücretlerinden haberdar olmadıkları anlaşıldı. Bu 8 kişi serbest bırakıldı. Ahmet K.'nın bu yöntem ile 150 bin lira haksız kazanç elde ettiği saptandı. İfadesinde suçlamaları kabul etti. Hakkında nitelikli dolandırıcılık suçlaması ile soruşturma açılan Ahmet K. çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.