Arzu KAYA / İSTANBUL, () Mahkeme güvenliğin sağlanamadığı gerekçesiyle duruşmayı yapmadı ve 4 Eylül 2014 günü saat 10.00'a erteledi.
Maltepe Gülsuyu'nda geçtiğimiz yıl Eylül ayında Hasan Ferit Gedik'in hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin da yaralanmasıyla sonuçlanan olaylara ilişkin görülecek davanın ilk duruşması güvenlik sağlanamadığı gerekçesiyle yapılamadı.
DURUŞMA SALONUNDA ARBEDE TUTANAĞA YANSIDI
Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 5'i başka suçtan tutuklu 22 tutuklu sanık getirildi ancak gerek duruşma salonu gerekse salon önünde yaşanan olaylar nedeniyle duruşma başlamadı.
Mahkeme heyeti, duruşma salonunda yaşanan olayları tutuklara şu ifadelerle geçirdi:
"Duruşma salonunun fiziki koşulları itibariyle tarafların yoğunluğu da dikkate alınarak tutuklu sanıklar alındıktan sonra tutuksuz sanıklar, mağdur taraf ve taraf vekilleri alınarak daha sonra fiziki koşulların elverdiği ölçüde izleyicilerin içeri alınması düşünülerek mağdurlar ve vekiller içeriye alındığı sırada sonradan milletvekilleri olduklarını beyan eden Mahmut Tanal, İlhan Cihaner ve Hüseyin Aygün güvenlik görevlilerine muhalefet ederek duruşma salonuna girip oturdukları sırada mahkeme heyeti tarafından sanıkların hemen yanına oturamayacakları, sanıklardan ayrılmaları gerektiği söylenmesi üzerine Mahmut Tanal'ın ayağa kalkarak 'Ben milletvekiliyim. Aynı zamanda avukatım. Duruşmayı izlemek için geldik. Sanıkların avukatlarının yanında oturmaları gerekir. Buraya oturmamız istenmiyorsa bize yer gösterin' şeklinde sözler söylemesi üzerine ön sırada oturan tutuklu sanıkların ayağa kalktıkları, sanıklardan birinin konuşan milletvekiline hitaben 'Biz sizin burada olmanızı istemiyoruz. Siz terör örgütünü savunuyorsunuz' şeklinde sözler söylemesi üzerine tüm tutuklu sanıklar ayağa kalkarak mağdurlara ve arka sırada bulunan milletvekillerine doğru saldırmaya çalışmaları üzerine salonda bulunan güvenlik görevlileri ve jandarma tarafından müdahale edildi. Duruşma salonunda bulunan mağdur sırasında oturan kişilere tekme ve yumruklarla sanıklar tarafından darpta bulunuldu. Aynı zamanda müdahale etmeye çalışan güvenlik görevlilerine de mukavemet edilmesi üzerine mahkeme heyetinin güvenli bulunmadığından celse açılarak duruşmaya devam edilmesinin mümkün olmadığı anlaşıldığından heyet olarak duruşma salonun boşaltılması talimatı verilerek ve tutuklu sanıkların durumlarını dosya üzerinden değerlendirilmek üzere duruşma salonundan çıkıldı"

DURUŞMA ERTELENDİ
Mahkeme ara kararında ise duruşma yapılmak üzere duruşma salonunda tarafların içeriye alınması sırasında meydana gelen olaylar nedeniyle güvenlik sağlanamadığından duruşmanın yapılamadığını belirtti. Mahkeme, davanın 17 tutuklu sanığın üzerine atılı suçun niteliği, mevcut delil durumu ve kaçma şüphesinin bulunduğu gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Duruşma 4 Eylül 2014 günü saat 10.00'a ertelendi.

ARBEDE YAŞANDI
Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 10.00'da görülecek ilk duruşma öncesi adliyenin B blok -3. katında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Mahkeme heyetinin hazır olmasının ardından tutuklu sanıklar duruşma salonuna alındı. Tutuksuz sanıkların da duruşma salonunda hazır edilmesinin ardından taraf avukatları da içeri girmek istedi. Duruşma salonu kapısı önünde özel güvenlik engeliyle karşılaşan avukatlar içeri girmek isteyince arbede yaşandı.
Hasan Ferit Gedik'in annesi Nuray Gedik'in de duruşma salonuna alınmaması nedeniyle sinir krizi geçirdiği duruşma öncesi mahkemenin olduğu koridorda çevik kuvvet ekipleri, özel güvenlik ve davanın takipçileri arasında arbede yaşandı. Duruşmanın olduğu -3. kata giriş ve çıkışlar iptal edildi.

35 SANIKLI DAVA
311 sayfalık iddianamede "Kasten yaralama", "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve üye olma", "Nitelikli yağma", "Kasten öldürmeye teşebbüs", "Nitelikli yağma" gibi suçlardan, 11 yıl ile 269 yıl arasında değişen hapis ve müebbet hapis cezası istemiyle yargılanacak 35 sanık bulunuyor.