ZONGULDAK'ta, 17 Mayıs 2010'da meydana gelen grizu faciasında ölen 30 madenciden 27 yaşındaki Sadık Kocakaya'nın ailesinin, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve taşeron firma Yapı-Tek aleyhine açtığı tazminat davası sonuçlandı. Mahkeme, TTK ve taşeron firmanın, madencinin eşi ve ailesine toplam 215 bin 523 lira 23 kuruş tazminat ödemesine karar verdi.
TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında yerin 540 metre altında meydana gelen grizu patlamasında, ocakta galeri açma çalışmalarını yürüten taşeron firma Yapı-Tek'te çalışan 30 maden işçisi öldü. Facia ile ilgili TTK ve Yapı-Tek'te çalışan 28 sanığın Zonguldak 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz yargılandığı ceza davası sürerken, ölen işçilerin yakınları avukatları aracılığıyla kurum ve taşeron firma aleyhine tazminat davaları açtı.
100'E YAKIN TAZMİNAT DAVASI
Ölen işçilerden Sadık Kocakaya'nın eşi Dilek Kocakaya ve yakınlarının Zonguldak 3'üncü İş Mahkemesi'nde açtığı tazminat davası sonuçlandı. Ölen madencinin yakınlarının katılmadığı karar duruşmasında Yapı-Tek avukatı, aynı faciada ölen başka bir madenci için 1'nci İş Mahkemesi'nce kısa süre önce verilen tazminat kararının Yargıtay'da bulunduğu ve karar aşamasında olan ceza davasının da sonuçlanmasının beklenmesini talep etti.
Şirket avukatı, madenci yakınlarının olayla ilgili Yapı-Tek hakkında 100'e yakın maddi ve manevi tazminat davası açtığının göz önünde bulundurulup, takdir edilecek tazminatların zenginleşmeye neden olmamasını talep etti.
TTK avukatı da ceza davasının sonuçlanmasını, tazminat davası ile ilgili de Yargıtay'ın kararının beklenmesini istedi.
215 BİN 523 LİRA TAZMİNAT
Mahkeme, davalılar TTK ile Yapı-Tek'in, madencinin eşi Dilek Kocakaya'ya 88 bin 88 lira 3 kuruş maddi, 40 bin lira da manevi, madencinin annesi Sabahat Kocakaya'ya 36 bin 435 lira 20 kuruş maddi, 15 bin lira manevi, babası Satılmış Kocakaya'ya 15 bin, kardeşleri Kezban Akkaya, Hakan Kocakaya ve Gülsüm Kocakaya'ya da 7'şer bin lira manevi olmak üzere toplam 215 bin 523 lira 23 kuruş tazminat ödemesine karar verdi. Yargıtay'ın kararı onaması halinde söz konusu tazminat miktarının yarısını TTK'nın, yarısını da Yapı-Tek'in ödeyeceği bildirildi.
'ACIMIZ DİNMEZ'
Emekli madenci Satılmış Kocakaya, mahkemenin kararının acılarını dindirmesi için yeterli olmadığını söyledi. Kocakaya, "Ben oğlumu 27 yaşında toprağa verdim. Bu karar uygun mu, adalete uygun mu? Sanıklar ellerini kollarını sallayarak geziyorlar. Acımız diner mi? Bizim acımız ancak toprağa girersek diner. Ne yaparlarsa yapsınlar acımız dinmez" dedi.
İLK DAVADA TAZMİNAT MİKTARI 100 BİN LİRA
Geçen mayıs ayında sonuçlanan ilk tazminat davasında ise 1'inci İş Mahkemesi, TTK ve taşeron firma Yapı-Tek'in, ölen madencilerden Sabri Özdal'ın eşi Aysun Özdal'a 40, çocukları Faruk Erdem ve Talha Görkem'e ise 30'ar bin lira olmak üzere toplam 100 bin lira tazminat ödemesine hükmetmişti. Dosyanın hala Yargıtay'da olduğu belirtildi.
CEZA DAVASI KARAR AŞAMASINDA
Aralarında dönemin TTK Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner ile Yapı-Tek ortaklarından Halim Köse ve şantiye şefi Kadir İpek'in de bulunduğu tutuksuz 28 sanık hakkında 'Birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan dava ise karar aşamasına geldi.
Zonguldak 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçen ay görülen duruşmada mahkeme, mütalasını hazırlaması için dosyayı savcıya verirken, kararın 22 Ocak 2014'teki duruşmada açıklanması bekleniyor.