ZONGULDAK'ta, 17 Mayıs 2010 tarihinde 30 madencinin yaşamını yitirdiği grizu faciasıyla ilgili 28 tutuksuz sanığın yargılandığı davanın 12'nci duruşmasında da karar çıkmadı. Cumhuriyet Savcısı, daha önceki 5 bilirkişi raporunda sanıklarla ilgili kusur paylaşımlarının yapılmadığı gerekçesiyle yeniden bilirkişi raporu talep etti. Mahkeme heyeti, talebi görüşmek üzere duruşmayı erteledi.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında yerin 540 metre altında meydana gelen grizu patlamasında, ocakta galeri açma çalışması yapan taşeron firma Yapı-Tek'te çalışan 30 maden işçisi öldü. Faciayla ilgili haklarında, 'Birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçlamasıyla dava açılan dönemin Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner ile Yapı-Tek ortaklarından Halim Köse ve şantiye şefi Kadir İpek'in de aralarında bulunduğu 28 sanığın yargılanmasına devam edildi.
2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, haklarında 15 yıla kadar hapis istenen sanıklardan İsmail Güner, Doğan Özçelik, Fuat Melih Yaman, Mehmet Kuduz ile ölen madencilerin yakınları ve avukatlar katıldı.
Mahkemenin, bir önceki duruşmada mütalaasını sunması için dosyayı teslim ettiği Cumhuriyet Savcısı, soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki bilirkişi raporlarında, kusur paylaşımı, kusurun kişiselleştirilmesi konusunda 28 sanığın durumlarının irdelenerek açıklığa kavuşturulmadığı ve bu yönüyle bilirkişi raporlarının hükme dayanak olacak nitelikte bulunmadığı gerekçesiyle yeni bir bilirkişi raporu alınması yönünde karar verilmesi görüşünü bildirdi.
Ölen madencilerin yakınlarının avukatları da sadece İsmail Güner ve Halim Köse'nin kusurlu bulunduğu 5'inci bilirkişi raporunun hüküm vermeye yeterli olmadığın savunarak yeni bilirkişi raporu taleplerini yeniledi.
Mahkeme heyeti, yeni bilirkişi raporu talebiyle ilgili kararını vermek üzere duruşmayı erteledi.