GENEL Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, yeraltı kömür madenciliğinde yaşam odalarının güvenlik önlemleri açısından öncelikli olarak planlanamayacağını söyledi.
GMİS Başkanı Alabaş, bakır madenciliği ve diğer metalik madenlerle kömür madenciliği arasında önemli farklılıklar olduğunu, iş güvenliği önlemlerinin de bu farklılıklara göre alındığına dikkat çekti. Kömür madenciliğindeki gaz ve toz patlaması ile kömür yangını olaylarının büyük facialara neden olduğunu vurgulayan Alabaş, bu nedenle öncelikle gaz izleme ve havalandırma önlemlerinin planlandığını kaydetti. Kaçış yolları, havalandırma düzenlerinin alternatifli olarak projelendirildiğini ifade eden Alabaş, şöyle konuştu:
"Yeraltı kömür madenciliği geniş alanlarda yapılır. Örneğin Zonguldak kömür havzasında 1 vardiyada çalışan kişi sayısı göz önünde bulundurulduğunda yaşam odalarını temel alan bir güvenlik önlemi uygulanamaz. Yeraltı kömür madenciliğinde göçükler genellikle kömürün kazıldığı alanlarda olur. Eğer posta altında kalınmadıysa diğer yöne kaçma imkanı vardır. Kömür kazılan arına da yaşam odası konulması mümkün değildir. Arındaki kaza anında, ana yollara konulacak yaşam odalarına sığınmak yerine temiz havaya kaçış önceliklidir. Ana yollardaki göçme durumunda da aksi yöne kaçış önceliklidir. İki göçük arasında kalma durumunda ise eğer arada kalanların göçük açma çalışması yapmasına imkan yoksa, o bölgede bulunacak yaşam odası bir anlam ifade eder. Yeraltı kömür madenciliğinde güvenlik önlemleri yaşam odası öncelikli planlanamaz."
Yaşam odalarının personel yoğunluğu olmayan, vardiyalarda 30 kişi çalışan yeraltı madenlerinde oluşabilecek riskler için zorunlu hale getirilmesi gerektiğini belirten Alabaş, kömür madenciliğinde yaşam odaları yerine, çalışanları kaza sonrasında en kısa sürede yeryüzüne ulaştıracak yeterli sayıda yaşam destek malzeme istasyonunun bulunmasının zorunlu hale getirilmesinin önemli olduğunu kaydetti.

FOTOĞRAFLI