'KUMPAS' AÇIKLAMASI
İzmir 12’inci Ağır Ceza Mahkamesi'nde 38'i muvazzaf asker 59'u tutuklu 357 sanığın yargılandığı 'gizli bilgi ve belge bulundurma' davasının duruşması devam ederken, 'Vardiya Bizde Platformu- İzmir Cumhuriyet İçin Güçbirliği Bileşenleri' üyeleri de İzmir Adliyesi Sosyal Tesisleri önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına CHP'li milletvekilleri Musa Çam, Nurettin Demir, Alaatin Yüksel ve Erdal Aksünger ile İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Tugay Şen de destek verdi.
Ellerinde, balyoz ile Ergenekon davalarında tutuklu ve hükümlü bulunan askerlerin fotoğrafları ile 'Ordu'ya kumpas kuruldu', 'Yargı ölmüştür', 'Mızrak artık çuvala sığmamaktadır, kumpas ortadadır', 'Yargı bağımsızdır', 'Biz yargıya müdahale edemeyiz', 'İçeride günahsız yatan çok kişi var' ve 'Başbakan istifa' yazılı pankartlar bulunan yaklaşık 100 kişi, İzmir'de görülen bu davanın da, 'kumpas' olduğunu öne sürdü.
Vardiya Bizde Platformu-İzmir Cumhuriyet İçin Güçbirliği Bileşenleri adına yapılan basın açıklamasında, “Başbakan'ın aynı zamanda milletvekili de olan, siyasi başdanışmanı, açık, net ve hiçbir süpheye yer bırakmayacak şekilde 'orduya kumpas kuruldu' ifadesini kullanmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri bile beyan edilen ifadeleri esas alarak, suç duyurusunda bulunmuştur. Ancak hiç kimse 'Bu kumpas nasıl bir şeydir? Kim, ne zaman, nerede kurmuştur' sorularının cevaplarını ısrarla açıklamamaktadır. Buradan kumpası dile getiren yetkililere sesleniyoruz. Hukuksal kavram anaforları yaratıp, işin üstünü örtmeye kalkışmayın. İşte henüz karar aşamasına gelmemiş ve şu gördüğünz bina içerisinde devam eden bir dava bulunmaktadır. Gördük ki, bütün imkanlar elinizde. İddianızın arkasında durun, dijital kumpasçı çeteyi, burada suçüstü yakalayın ve yargılayın” denildi
CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir ise bu kumpas olaylarının mağdurlarının mutlaka serbest kalacağına, özgür bırakılacaklarına inandığını söyledi. Gizli bilgi ve belge bulundurma davasının, Ergenekon'dan ve Balyoz davalarından iki kat fazla kumpas olduğunu ileri süren Demir, “Casusluk adıyla, casuslukla ilgisi olmayan, askerimize yakıştıramadıkları fuhuşu kaldırıp, sonra casusluğu da kaldırıp, askeri bilgi belge adını verdikleri orta oyununda uzatmaları oynuyoruz. İddia makamı bu işi uzatmaya çalışıyor. Başbakan'ın söyledikleri kumpassa, bu dava bin kez kumpastır. Bu dostlarımızın bir an evvel serbest bırakılması ve adaletin yerine getirilmesi gerekiyor. Sözde casusluk, Ergenekon, Balyoz ve Oda TV davalarında bir an evvel adaletin yerini bulması için var gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz. Burada sanık olan arkadaşlarımızla birlikte, bir gün bu kumpası yaratanların suçlu olarak ortaya çıkarılacağı günlerin yakın olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.
Demir, 15 Ocak Çarşamba günü CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ile birlikte duruşmayı izlemek ve davanın bir an evvel bitmesi için burada hazır olacaklarını da sözlerine ekledi.
Bahri KARATAŞ/İZMİR ()